Grillcsirke isteni fűszerezéssel, pecsenyelével

ekkor

 

 

 

Az egészben sült csirke az egyik legideálisabb hétvégi ebéd. Az átlagos fogást pedig grillezéssel és néhány isteni fűszerrel még fantasztikusabbá tehetjük! Süthetjük a sütőben, és ha van egy szuper fedeles grillezőnk, akkor akár a teraszon is. Ahhoz, hogy a grillcsirkénk tökéletes legyen, csak néhány fontos dolog szükséges. Első és legfontosabb egy gyönyörű házi csirke beszerzése, ha van rá lehetőségünk. A másik a tökéletes grillcsirke fűszerkeverék, amit én többféle fűszerből kevertem ki. Végül a sütés módja és az ízletes pecsenyelé, amit a csirke vajas, fűszeres szaftjából készítünk. Videót is készítettem nektek hozzá, remélem kipróbáljátok!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db egész csirke (kb. 1,5 kg)
  • 5 dkg vaj
  • só-, bors ízlés szerint

A fűszerkeverékhez:

  • 1 tk őrölt feketebors
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 mk cayenne bors
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk oregánó
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 tk szárított petrezselyem

A pecsenyeléhez:

  • a csirke kisűlt pecsenyeszaftja
  • 1 ek paradicsompüré
  • kb. 1 dl víz
  • 1 ek liszt

 

 

 

Elkészítés:

A csirkét megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük. Ha a bőrén találunk szőröket, akkor azt is eltávolítjuk.
Elkészítjük saját házi fűszerkeverékünket. A fűszereket egy tálban alaposan összekeverjük. Az előkészített csirkét befűszerezzük, a hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd kívül-belül bekenjük a szobahőmérsékletű vajjal. Ezután a vajjal bekent csirkét megszórjuk mindenhol a fűszerkeverékkel. Óvatosan meglazítjuk a csirke bőrét, és alá is teszünk belőle. Megsózzuk, és egy csirkesütő formára, ha ez nincsen, akkor kuglóf formára ráültetjük. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, ha van lehetőség, akkor legyen légkeveréses fokozat. Alufóliával betakarjuk és sütni kezdjük. A fóliát 60 perc után levesszük a csirkéről, a hőfokot felvesszük 190 fokra és még további, körülbelül 30 percig sütjük. Nekem a sütési idő hossza 90 perc volt.
Érdemes egy kést vagy hústűt szúrni a csirke combjába és, ha a belőle kifolyó lé tiszta, akkor nyert ügyünk van, mert elkészült a grillcsirkénk. A kész csirkét kivesszük a sütőből. A pecsenyelére vigyázzunk, mint a szemünk fényére, mert szükségünk van rá. 🙂
A sütőformában összegyűlt szaftból összedobunk egy ízletes pecsenyelevet. A szaft tetején lévő zsírt lekanalazzuk és egy forró serpenyőbe tesszük. Picit megpirítjuk rajta a lisztet, hozzáadjuk a paradicsompürét és a csirke zsírtalanított szaftját is. Adunk hozzá körülbelül 1 dl vizet és összeforraljuk, hogy sűrű mártást kapjunk belőle.
A grillcsirkét a pecsenyelével és tetszőleges körettel tálaljuk. Ez lehet akár sült krumpli, héjában sült krumpli, Majonézes burgonya, vagy bármilyen friss saláta.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.