Skip to content

Gőzgombóc

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A „Germknödl” vagyis a gőzgombóc egy hagyományos fogás a szomszédainknál.
Aki volt már Ausztriában síelni, az tudja, hogy az összes Hütte és osztrák étterem téli slágere ez a csodabuci.
Ausztriában desszertként meleg vagy hideg vaníliaszósszal, esetleg borhabbal vagy kompóttal tálalják. A gőzgombóc alapja az omlós kelt tészta, aminek szilvalekvár van a közepében. Vaníliasodóval van nyakon öntve.
A recept egyszerűnek tűnik, de nagy munka jól elkészíteni ezt az édességet! Viszont megéri a vele töltött munka minden percét, mert elképesztően finom!
Ha a környező országokban járunk, érdemes kipróbálni, megkóstolni mindenütt a gőzgombócot. Mindenki másképpen csinálja: a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal, a lengyelek csak vajjal leöntve, stb.
Megannyi variáció, isteni ízek, mindenkinek melegen ajánlom. 

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dk cukor
  • 1 mk só
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő

A szóráshoz:

  • 10 dkg cukrozott darált mák
  • 10 dkg porcukor

A kenéshez:

  • 2 dkg vaj

Tálaláshoz: 

 

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt és egy kevés cukrot, 0,5 dl langyos tejben elkeverjük, majd meleg helyen kelesztjük. A lisztet, a tojássárgáját, a sót és a maradék cukrot, a lágy vajat, a maradék langyos tejet egy robotgép keverőtáljába tesszük. A megkelt élesztőt is hozzáadjuk. A dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Akinek nincsen robotgépe, annak fakanállal kell jól kidolgozni a tésztát. Ezután huzatmentes, meleg helyen, lefedve, körülbelül 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és nyolc részre osztjuk el. (Érdemes lisztezett felületen hengerré tekerni, majd egységes méretű nyolc szeletet vágunk belőle.)
Ezek mindegyikét megtöltjük szilvalekvárral, majd gombócot formázunk belőlük. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki! A megtöltött gombócokat a gyúródeszkán pihentetjük, kelesztjük körülbelül 20 percig.
Ezalatt egy nagyobb lábas körülbelül 3/4 részéig vizet töltünk és felforraljuk.
Ezután a megkelt gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a gyöngyöző víz fölé lapos szitát, szűrőt vagy bambuszpárolót teszünk. Ezután erre a lapra egy sütőpapírt, majd ráhelyezünk 2 darab gombócot. Egy lábassal lefedjük úgy, hogy a gőz lehetőleg el ne illanjon. A gombócokat több adagban, kettesével adagonként 10-15 percig főzzük. (Tűvel ellenőrizhetjük. Ha nem ragad, akkor biztosan jó.)
Olvasztott vajjal, vaníliasodóval, darált mákkal, porcukorral, lekvárral tálaljuk ízlés szerint.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük