Bounty kalács

ekkor

 

 

 

Kókusz imádóknak egy isteni édes, kelt tészta.
Egy korábbi receptem, a Bounty sütés nélkül sikere után jöjjön egy újabb finomság, ami erre a csokira emlékeztet, viszont egy mesés “kalácsba zárva”. 🙂


Hozzávalók 4 főre (1 db kalácshoz):


A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 0,8 dl meleg tej
  • csipet só
  • 1 db tojás
A töltelékhez:
  • 1,2 dl tej
  • 2-3 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 10 dkg kókusz reszelék
  • 1,5 tábla (150 g) tej- vagy étcsokoládé
A sütéshez:
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

 

A lisztet egy nagy tálba tesszük. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a többi alapanyaggal együtt: cukor, vaj, tojás, só. Alaposan elkeverjük, és tésztát dagasztunk, kb. 5 percen keresztül. Majd lefedjük egy konyharuhával és kb. 20-30 percig kelni hagyjuk. Ezután tegyük egy kiolajozott tálba, letakarjuk fóliával és a hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is. Később elővesszük a hűtőből, és fél órát még szobahőmérsékleten hagyjuk. Közben elkészítjük a kókusztölteléket: egy lábasban a tejet, vajat, cukrot és a vanília aromát felmelegítjük. (De ne forraljuk, csak a cukor olvadjon el.) Majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket és félretesszük hűlni. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy a másfél tábla csokoládé méretét vegyük alapul. Mikor kinyújtottuk, tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és ott folytatjuk az összeállítást.
A kókusztölteléket a középső sávba kanalazzuk, és szépen egyenletesre igazítjuk, majd rátesszük az egész és a fél tábla csokit. A tészta két oldalát egy éles késsel bevagdossuk azonos számú csíkokra.
A tésztacsíkokat felváltva a csoki tetejére hajtogatjuk. Letakarjuk és hagyjuk kb. 30-40 percig pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kalács tetejét megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojássárgájával, majd kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha melegen szeleteljük (igaz így nehezebb, mintha várunk vele. hogy kicsit kihűljön), akkor még folyékony a belsejében a csokoládé. Nehéz neki ellenállni, nálunk sosem marad idő arra, hogy kihűljön! 🙂
Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Érdemes kipróbálni!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.