A fahéjas-szilvás lepény illatáról jó eséllyel a karácsony ugrik be mindenkinek elsőként, azonban az szerencsére még messze van!
A szilva szezon viszont lassan véget ér, így nem szabad késlekedned. De jó hír, hogy mirelit gyümölcsből is elkészíthető az év bármely napján.
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- fél csomag (5 g) sütőpor
- 3 ek zsemlemorzsa
- fél dl tej
- 1 tk fahéj
- 60-70 dkg magozott szilva
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin + 1 ek a kenéshez
- 6 ek cukor
- 1 csipet só
A tetejére:
- 1 nagy doboz (330 g) tejföl
- 4 ek liszt
- 2 db tojás
Elkészítés:
Elkészítjük a sütemény tésztáját: a tojást két evőkanál cukorral, egy csipet sóval és az olvasztott vajjal összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és jól összedolgozzuk. Néhány perc alatt összegyúrjuk a tésztát. Egy kb. 23×33 centiméteres kivajazott tepsibe belenyomogatjuk a tésztát és megszórjuk a zsemlemorzsával. A megmosott, kimagozott szilvát sűrűn egymás mellé tesszük a héjával felfelé a tésztán. Megszórjuk a maradék cukorral és a fahéjjal (a cukor mennyiségét mindenki ízlése szerint változtathatja, ki többet, ki kevesebbet):
Ezután elkészítjük a tetejére a mázat: a tejfölt, a lisztet és a tojást, egy habverővel alaposan összekeverjük, majd rákanalazzuk a szilva tetejére és szépen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt készre sütjük. Most már csak annyi a dolgunk, hogy türelmesen kivárjuk, amíg langyosra hűl, mert csak így lehet szépen szeletelni.
Ez nagyon jól hangzik, hétvégén ezt sütöm meg. Köszönöm!