Skip to content

Szilvás lepény

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A fahéjas-szilvás lepény illatáról jó eséllyel a karácsony ugrik be mindenkinek elsőként, azonban az szerencsére még messze van!
A szilva szezon viszont lassan véget ér, így nem szabad késlekedned. De jó hír, hogy mirelit gyümölcsből is elkészíthető az év bármely napján.


Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • fél csomag (5 g) sütőpor
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • fél dl tej
  • 1 tk fahéj
  • 60-70 dkg magozott szilva
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin + 1 ek a kenéshez
  • 6 ek cukor
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 1 nagy doboz (330 g) tejföl
  • 4 ek liszt
  • 2 db tojás

 



Elkészítés:

Elkészítjük a sütemény tésztáját: a tojást két evőkanál cukorral, egy csipet sóval és az olvasztott vajjal összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és jól összedolgozzuk. Néhány perc alatt összegyúrjuk a tésztát. Egy kb. 23×33 centiméteres kivajazott tepsibe belenyomogatjuk a tésztát és megszórjuk a zsemlemorzsával. A megmosott, kimagozott szilvát sűrűn egymás mellé tesszük a héjával felfelé a tésztán. Megszórjuk a maradék cukorral és a fahéjjal (a cukor mennyiségét mindenki ízlése szerint változtathatja, ki többet, ki kevesebbet):

 

 

Ezután elkészítjük a tetejére a mázat: a tejfölt, a lisztet és a tojást, egy habverővel alaposan összekeverjük, majd rákanalazzuk a szilva tetejére és szépen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt készre sütjük. Most már csak annyi a dolgunk, hogy türelmesen kivárjuk, amíg langyosra hűl, mert csak így lehet szépen szeletelni.

 

 

1 thought on “Szilvás lepény”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük