Ez egy nagyon ízletes, szaftos, krémes, tojásos étel csoda! Sajttal a tetején megsütve, melegen tálalható.
Hozzávalók 4 főre:
- 6 db tojás
- 30 dkg darált hús (marha vagy sertés)
- 1 db vöröshagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 4 ek sűrített paradicsom
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 3 ek olaj
- 15 dkg reszelt sajt
A besamel mártáshoz:
- 4 dl tej
- 2 ek liszt
- 2 ek vaj
- só-, bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A darált húst forró olajon egy serpenyőben pirítani kezdjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Néhány percig együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a fehérbort és lassú tűzön, kevergetve, körülbelül 15 perc alatt megpároljuk. Ez idő alatt keményre főzzük a tojásokat. Kihűtjük és megpucoljuk. Félbevágjuk és a sárgájukat egy kanállal kikaparjuk. A darált húsos raguhoz adjuk az összetört sárgákat.
Elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folytonos kavarás mellett kissé megpirítjuk. Lassanként hozzáöntjük a forró tejet, szintén tovább keverjük, hogy ne legyen csomós. Addig főzzük, ameddig jó sűrű lesz, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Az így elkészült mártás felét a darált húsos-tojásos raguhoz keverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a tojásokat és egy tepsibe vagy hőálló tálba sorakoztatjuk őket. A megmaradt besamel mártással meglocsoljuk a tojások tetejét és sűrített paradicsomot kanalazunk rájuk. Végül reszelt sajttal megszórjuk az egészet. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
Zöldséges bulgur salátával tálaltam.
Tipp: húsvét után érdemes beiktatnunk ezt az ételt a menüsorba, mert kiváló felhasználási módja lehet a megmaradt tojásoknak.