Skip to content

Sült darált hússal töltött tojás

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ez egy nagyon ízletes, szaftos, krémes, tojásos étel csoda! Sajttal a tetején megsütve, melegen tálalható.

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 db tojás
  • 30 dkg darált hús (marha vagy sertés)
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 ek olaj
  • 15 dkg reszelt sajt

A besamel mártáshoz:

  • 4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió

 

 

 

Elkészítés:

A darált húst forró olajon egy serpenyőben pirítani kezdjük.  Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Néhány percig együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a fehérbort és lassú tűzön, kevergetve, körülbelül 15 perc alatt megpároljuk. Ez idő alatt keményre főzzük a tojásokat. Kihűtjük és megpucoljuk. Félbevágjuk és a sárgájukat egy kanállal kikaparjuk. A darált húsos raguhoz adjuk az összetört sárgákat.

Elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folytonos kavarás mellett kissé megpirítjuk. Lassanként hozzáöntjük a forró tejet, szintén tovább keverjük, hogy ne legyen csomós. Addig főzzük, ameddig jó sűrű lesz, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Az így elkészült mártás felét a darált húsos-tojásos raguhoz keverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a tojásokat és egy tepsibe vagy hőálló tálba sorakoztatjuk őket. A megmaradt besamel mártással meglocsoljuk a tojások tetejét és sűrített paradicsomot kanalazunk rájuk. Végül reszelt sajttal megszórjuk az egészet. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Zöldséges bulgur salátával tálaltam.

Tipp: húsvét után érdemes beiktatnunk ezt az ételt a menüsorba, mert kiváló felhasználási módja lehet a megmaradt tojásoknak.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük