A sonkatekercsbe vagy molnárkába való tormakrém egy kicsit vajasabb ízű besamel mártásból, habosított vajból és ecetes tormából készül. Nagyon könnyű elkészíteni, mégis egy nagyon finom hidegtál töltelék.
A tormakrémes sonkatekercs, klasszikus magyar hidegtál elem. Elválaszthatatlan a kaszinó tojástól és a franciasalátától és a nagyobb ünnepi asztalok (Húsvét, Karácsony, Szilveszter) szinte elmaradhatatlan fogása.
Hozzávalók 4 főre:
- 10 szelet gépsonka (téglalap alakú)
- 20 dkg vaj
- 4 ek liszt
- 5 dkg reszelt ecetes torma (lehet több is)
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- só-, fehérbors ízlés szerint
Díszítéshez:
- petrezselyemzöld
- kápia paprika
Elkészítés:
A tormakrémhez első lépésben a besamel mártást készítjük el. Ehhez egy lábasban hevíteni kezdjük a vaj felét (10 dkg) és a lisztet.
Egy másik edényben pedig felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A lisztet zsemleszínűre pirítjuk a vajon. Akkor jó, ha habzik a teteje. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tej-tejszín keveréket és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és takaréklángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ez körülbelül 2 perc. Ezután hűlni hagyjuk a mártást. Ízesítjük sóval és fehérborssal.
Ezalatt a vaj szobahőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosra keverjük és hozzáadjuk az ecetes tormát, amivel tovább keverjük. A torma mennyisége mindenkinek az ízlésétől függően változhat, lehet akár jóval több is. A kihűlt besamel mártáshoz adjuk a tormás vajat és jól elkeverjük. A tormakrémből félreteszünk egy keveset, majd a többivel megtöltjük a sonkaszeleteket és felgöngyöljük.
A félretett krémet habzsákba töltjük és a tekercsek végeire, valamint a tetejére rózsákat nyomunk. Petrezselyemzölddel és paprikával díszítjük.
Most önálló fogás volt, de legtöbbször kaszinó tojást és franciasalátát készítek mellé.