Gondban voltam a hétvégi főzéssel, igazán nem volt ötletem. Aztán a hentespultnál megláttam a gyönyörű szűzpecsenyét és azonnal megrohantak a gyermekkorom emlékei. Régen a nagymamám, később anyukám sokszor készítette ezt az isteni töltött husit, leggyakrabban disznóvágás után. Amikor hazaértem egyből kutattam a családi receptek után és így született ez a magyaros ízvilágú sülthús.
Hozzávalók 4 főre:
- egy egész szűzpecsenye (kb. 60-70 dkg)
- 30 – 40 dkg darált sertéshús
- 4 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 1 kk őrölt kömény
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 ek zsír (a sütéshez)
- 1-2 dl húsleves (a pároláshoz)
- 20 dkg szeletelt bacon szalonna
Elkészítés:
A szűzpecsenyét megmossuk, felszúrjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük. Ún. kolbásztölteléket készítünk, legalábbis a nagymamám régen így nevezte: a darált húst fűszerezzük az apróra vágott fokhagymával, az őrölt köménnyel, a pirospaprikával és ízlés szerinti sóval, borssal. Jól összedolgozzuk és a felszúrt szűzpecsenyét megtöltjük vele. (Ha szükséges, a hús végét hústűvel rögzítjük.) A hústekercset kívülről még kevés borssal megszórjuk, majd körbetekerjük szépen a bacon szalonnával. Egy tepsibe rakjuk a zsírral együtt, köré öntjük a húslevest. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt pároljuk kb. 50 percig. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük és még 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ropogós tepsis burgonyával, céklasalátával és sárgarépa salátával tálaltam.