Skip to content

Sertésszűz kolbásztöltelékkel bacon köntösben

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gondban voltam a hétvégi főzéssel, igazán nem volt ötletem. Aztán a hentespultnál megláttam a gyönyörű szűzpecsenyét és azonnal megrohantak a gyermekkorom emlékei. Régen a nagymamám, később anyukám sokszor készítette ezt az isteni töltött husit, leggyakrabban disznóvágás után. Amikor hazaértem egyből kutattam a családi receptek után és így született ez a magyaros ízvilágú sülthús.



Hozzávalók 4 főre:

  • egy egész szűzpecsenye (kb. 60-70 dkg)
  • 30 – 40 dkg darált sertéshús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek zsír (a sütéshez)
  • 1-2 dl húsleves (a pároláshoz)
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna

 

 

Elkészítés:

A szűzpecsenyét megmossuk, felszúrjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük. Ún. kolbásztölteléket készítünk, legalábbis a nagymamám régen így nevezte: a darált húst fűszerezzük az apróra vágott fokhagymával, az őrölt köménnyel, a pirospaprikával és ízlés szerinti sóval, borssal. Jól összedolgozzuk és a felszúrt szűzpecsenyét megtöltjük vele. (Ha szükséges, a hús végét hústűvel rögzítjük.) A hústekercset kívülről még kevés borssal megszórjuk, majd körbetekerjük szépen a bacon szalonnával. Egy tepsibe rakjuk a zsírral együtt, köré öntjük a húslevest. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt pároljuk kb. 50 percig. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük és még 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ropogós tepsis burgonyával, céklasalátával és sárgarépa salátával  tálaltam.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük