A pörkölt „paprikás hús” paraszti ételből lett nemzeti szimbólummá. Ez a folyamat a 18. század végére esett. A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. Az 1860-as évektől az Alföldről szóló leírások a pörkölt ételt a leggyakoribb húsételként, minden lehetséges ünnepi alkalom ételeként említik.
A pörköltfélék apró kockára vágott húsból, paprikával fűszerezett és különböző ízesítőkkel rövid lére főzött magyar étel. A pörkölt lényegét a fűszerpaprika zamata, aromája valamint a sertészsírral vagy olajjal aranyszínűre piruló vöröshagyma harmonikus együttese adja.
A pörkölt bármilyen húsból készíthető, leggyakoribb a marha, birka, sertés és a vadhús (szarvas, őz, vaddisznó) készült pörköltek.
Íme az én receptem:
Pörkölthöz 4 főre:
- 1 kg sertéscomb
- 3 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- zsír vagy olaj
- só, bors, őrölt fűszerpaprika, ételízesítő
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
Elkészítés:
Tipp: a galuska helyett házi készítésű „sarkos” tésztámat is ajánlom mellé.