Gyermekkorunk egyik kedvenc napközis étele!
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, boldog suliéveket idéző recept a menza étlapjáról! 🙂
Készítsd el te is és legyél nosztalgikus hangulatban! Hidd el, a családnak ízleni fog és nem utoljára fogod elkészíteni nekik. Egy tartalmas leves után lehet második fogás vagy akár desszertként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 főre:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 10 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
A tepsi kikenéséhez:
- 1 ek margarin
- 1 ek liszt
A csokiöntethez:
- 15 dkg margarin
- 5 ek Holland kakaópor
- kb. 10 dkg cukor
- 8 dl tej
- 2 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
A piskótához kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel és az olajjal, ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. Végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük (kb. 24×33 cm a tepsiméret). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
Amikor elkészült, elzárjuk a sütőt és a piskótát a résnyire kinyitott sütőben hagyjuk kihűlni, így fokozatosan hűl le és nem esik össze!
Ez idő alatt elkészítjük a csokiöntetet: a margarint felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és ízlés szerint a cukrot. Csomómentesre keverjük és felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, ha nagyon sűrű lenne, akkor adunk még kevés tejet hozzá. A lényeg, hogy eltaláljuk a csokoládéöntet állagát, ne legyen túl híg, sem pedig túl sűrű! A piskótát langyosan kockára vágjuk és meleg csokiöntettel meglocsolva tálaljuk. Én egy kis tejszínhabot is szeretek tenni a tetejére.