Skip to content

Piskóta csokiöntettel

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gyermekkorunk egyik kedvenc napközis étele! 
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, boldog suliéveket idéző recept a menza étlapjáról! 🙂
Készítsd el te is és legyél nosztalgikus hangulatban! Hidd el, a családnak ízleni fog és nem utoljára fogod elkészíteni nekik. Egy tartalmas leves után lehet második fogás vagy akár desszertként is megállja a helyét. 

Hozzávalók 4 főre:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 ek margarin
  • 1 ek liszt

A csokiöntethez:

  • 15 dkg margarin
  • 5 ek Holland kakaópor
  • kb. 10 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 2 púpozott ek finomliszt

 

 

Elkészítés:

A piskótához kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel és az olajjal, ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. Végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük (kb. 24×33 cm a tepsiméret). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
Amikor elkészült, elzárjuk a sütőt és a piskótát a résnyire kinyitott sütőben hagyjuk kihűlni, így fokozatosan hűl le és nem esik össze!
Ez idő alatt elkészítjük a csokiöntetet: a margarint felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és ízlés szerint a cukrot. Csomómentesre keverjük és felöntjük a tejjel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, ha nagyon sűrű lenne, akkor adunk még kevés tejet hozzá. A lényeg, hogy eltaláljuk a csokoládéöntet állagát, ne legyen túl híg, sem pedig túl sűrű! A piskótát langyosan kockára vágjuk és meleg csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.  Én egy kis tejszínhabot is szeretek  tenni a tetejére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük