A bolognai spagettit is nagyon kedveljük, ezért ez az étel, ami hasonlít hozzá, csakis kedvenc lehet nálunk! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
A raguhoz:
- 50 dkg sertéscomb vagy tarja
- 30 dkg darált sertéshús
- kb. 5 ek olaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 1 doboz (70 g) paradicsom püré
- 1 dl fehérbor
- 2 tk barnacukor
- 1 doboz (400 g) darabolt paradicsomkonzerv
- 1 ek oregánó
- 1 ek kakukkfű
- 2 db babérlevél
A tésztához:
- 40 dkg metélt tészta
- 4 ek vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél csokor friss petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
- parmezánsajt
Elkészítés:
A sertéshúst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben és a húsdarabok minden oldalát 1-1 perc alatt elősütjük. Kiszedjük egy tányérra, és a visszamaradt zsiradékra tesszük a darált húst. A húst fehéredésig pirítjuk, majd beletesszük a szeletekre vágott vöröshagymát és a kockákra vágott sárgarépát. Alaposan elkeverjük és pár perc múlva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A paradicsompürét összekeverjük a paradicsom konzervvel, a fehérborral, a barnacukorral, az oregánóval és a kakukkfűvel. Ezt a fűszeres öntetet a darált húshoz adjuk a korábban elősütött húsdarabokkal együtt. Összekeverjük és alacsony hőfokon, fedő alatt puhára pároljuk, addig amíg a hús olyan puha lesz, hogy „szétesik” és a mártás besűrűsödik. Ez körülbelül 2 óra. Ezután két villával szétzúzzuk a húskockákat (szálakra szedjük) és jól elkeverjük a ragut.
Elkészítjük a tésztaköretet: a tésztát előírásnak megfelelően kifőzzük. Közepes lángon egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Fél perc alatt megdinszteljük, majd a főtt tésztát hozzákeverjük az ízesített vajhoz. Alaposan összeforgatjuk.
Az isteni húsos ragut a fokhagymás, petrezselymes, vajas tésztával tálaljuk.