Skip to content

Bolognai spagetti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A bolognai spagetti valójában nem is tradicionális olasz étel, és valójában semmi köze Bolognához! Magát a bolognai szószt senkinek nem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban, az olaszos fűszerek mellett a főszerep a paradicsomlé, akár apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja az olivaolajon és vajban megpárolt sárgarépa, zeller és hagyma, melyhez marhahúst és pancettát (olasz bacon jellegű szalonna) adnak hozzá. Ami a mártást illeti, Olaszországon kívül kicsit talán több paradicsommal készítik. Többféleképpen tálalhatjuk, a parmezán sajt nagyon jól illik hozzá. És talán, ha megengeditek,  egy finom pohár vörösbor.         Sokat próbált receptek kombinációja az enyém. Remélem ízleni fog nektek is. 

 

 

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 50 dkg spagetti
  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 50 dkg darált marhahús vagy fele sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl Worcester szósz
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 ek olivaolaj
  • 4 közepes szál répa
  • 1 cikk zeller
  • kb. 1 dl vörösbor
  • 1 nagy doboz paradicsompüré
  • kb. 1 dl ketchup
  • só, bors, ételízesítő
  • 1 kk kaukkfű
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregánó
  • 3 db babérlevél
  • kb. 10 dkg reszelt parmezánsajt
  • díszítéshez petrezselyemzöld

 

 

 

Elkészítés:

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zellert és a répákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk (2 répát kockára vágunk, 2 répát pedig lereszelünk). A füstölt szalonnát az olivaolajon és a fele vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az apróra vágott és lereszelt sárgarépát, zellert, fokhagymát és megfonnyasztjuk. Ezután beletesszük a darált marhahúst, megszórjuk sóval, borssal, ízlés szerint ételízesítővel. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ketchupot és a Worcester szószt, kevés vizet és a vörösbort. Felforraljuk, majd a további fűszereket is hozzáadva (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, babérlevél) lassú tűzön, fedő alatt, körülbelül 2 óra alatt rövid lére pároljuk. Fontos, hogy  szép lassan főzzük! Közben megfőzzük a spagettit, leszűrjük és a megmaradt vajjal összeforgatjuk. A spagettit tálra tesszük, leöntjük a mártással és a reszelt sajttal megszórva, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük