A sok görög finomság közül a legismertebb a Gyros.
A gyros függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve, függőlegesen vágják le a nagy húsnyársról. A gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány, pulyka, csirke, marha, vagy borjú húsból, sőt akár többféle hús is kerülhet bele. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, paradicsommal, hagymával és tzatzikivel, ami a joghurtos uborkasaláta.
Én a pitát kicsit megpirítva a hús mellé tálalom, hasábburgonyával és zöldségekkel.
@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu Hozzávalók 4 főre: A húshoz: 1 kg csirkemell filé vagy csirkecomb filé 5 ek gyros fűszerkeverék só-, bors ízlés szerint 1 dl olaj További hozzávalók: 1 adag Tzatziki 1 db kígyóuborka 2 db paradicsom 20 dkg lilakáposzta 2 db lilahagyma 10 dkg salátakeverék 0,5 kg hasábburgonya 4 db pita 1 ek olivaolaj 1 tk oregáno #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #egyszerurecept #gasztronómia #gyros #gyrosomimádom #recept #receptvideó #gasztroblogger ♬ Greek Music – Dar Golan
Hozzávalók 4 főre:
A húshoz:
- 1 kg csirkemell filé vagy csirkecomb filé
- 5 ek (20 g) gyros fűszerkeverék
- só-, bors ízlés szerint
- 1 dl olaj
További hozzávalók:
- 1 adag Tzatziki (dupla joghurt öntettel)
- 1 db kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- 20 dkg lilakáposzta
- 2 db lilahagyma
- 10 dkg salátakeverék
- 0,5 kg hasábburgonya
- 4 db pita
- 1 ek olivaolaj
- 1 tk oregáno
Elkészítés:
A megtisztított húst megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük az olajat, hozzáadjuk a gyros fűszerkeveréket, kevés sót és borsot, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst és alaposan elkeverjük a fűszeres olajjal. Néhány órát, vagy akár egy éjszakán át lefedve állni hagyjuk.
Elkészítjük a Tzatzikit, viszont most dupla öntettel, azaz 5 dl joghurttal. Ennek a felét (2,5 dl öntetet) felhasználunk az uborkához, a másik felét meghagyjuk.
Kisütjük a hasábburgonyát.
A zöldségeket előkészítjük: a salátát és a káposztát csíkokra vágjuk. A lilahagymát karikára, az uborkát és a paradicsomot tetszőlegesen szeleteljük, vagy kockára vágjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk és hozzáadott zsiradék nélkül, több adagban beletesszük az előre bepácolt húst. Gyakori kevergetés mellett készre sütjük. A pitákat, ha tehetjük forró grillrácson, vagy egy grill serpenyőben enyhén megpirítjuk. Közben kevés olivaolajjal meglocsoljuk és oregánóval megszórjuk.
Tálalásnál a sült krumpli mellé halmozzuk a fűszeres gyros húst. Kevés joghurtos öntettel meglocsoljuk, köré rendezzük ízlés szerint a zöldségeket és az isteni Tzatzikit. Kínáljuk mellé a megpirított pitát is és már tálalhatjuk is.