A füstölt csülök főzése, szinte megegyezik a füstölt sonkáéval. Sokan jobban szeretik a főtt füstölt csülköt, mint a sonkát, mert más az állaga és talán az íze is vetekszik a főtt sonkáéval. Levesekbe vagy csak egyszerűen megfőzve is csodás gasztronómiai élményben lehet részünk. Majonézes burgonya salátát készítettem hozzá, de torma és lila hagyma számomra elengedhetetlen mellé.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db kb. 1,5 kg minél húsosabb füstölt csülök
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem egész fekete bors
- 4 db babérlevél
Tálaláshoz:
- torma
- lilahagyma
- majonézes burgonya saláta
Elkészítés:
A csülköt alaposan megmossuk és előző nap este, hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztató vizet leöntjük róla. Annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, az egész hagymával és fokhagymával, valamint a fűszerekkel együtt kis lángon főzni kezdjük. Közben mindig pótoljuk az elpárolgó vizet. A főzési idő, körülbelül a csülök súlyának a kétszerese. Az én 1,5 kilós csülköm, körülbelül 3 óráig főtt. (De a főzési idő ettől több is lehet.) Akkor lesz jó, amikor a hús leválik a csontról. Ezután kivesszük a főzőléből és lecsepegtetjük. A kész csülök, melegen, körettel vagy főzelék feltéteként, illetve hidegen salátával, hidegtálon is fogyasztható. A főzővizet ne öntsük ki, mert nagyon finom leves alaplé lehet, például: lencseleves, bableves, stb.
Én majonézes burgonyát készítettem hozzá és tormával, lila hagymával, újhagymával tálaltam. Ja… és a friss kenyér sem hiányozhat! Isteni finom frissen, melegen, és ha egyáltalán marad belőle másnapra, hidegen is.