A piacon sétálva a friss eper gondolkodóba ejtett. Több süteményes recept kavargott a fejemben, melyek egyvelegéből az alábbi recept született:
Olyan süti, ami: epres – habos – krémes – könnyű…
Bármilyen ünnepi alkalomra, vagy csak egyszerű hétköznapra felteszi a koronát.
Hozzávalók (6 főre):
Piskóta
- 8 ek liszt
- 8 db tojás
- 8 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 cs sütőpor
- 1 tk vanília aroma
Krém
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3.5 dl tej
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg vaj
- 6 ek cukor
Gyümölcs:
- 30-40 dkg eper
Elkészítés:
Először is elkészítjük a piskótát:
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sütőport és kanalanként a lisztet.
Hogy a tészta lágyabb legyen, adjunk hozzá 2 ek vizet.
A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, majd forgassuk bele két-három részletben a sárgájás masszába, majd öntsük sütőpapírozott tepsibe (kb. 25 x 35 cm méretűbe).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd amikor a tepsit betesszük, rögtön vegyük le 160 fokra!
(Ha van rá lehetőség, akkor hőlégkeveréses sütőt használjunk.)
Kb. 20-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután egy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és függőlegesen vágjuk ketté (vagyis félbevágjuk a tészát).
A pudingport egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk. Ekkor tegyük bele a kikevert pudingport és a 4 ek cukrot. A pudingot gyakori keverés mellett megfőzzük, majd ha kész, belekeverjük a vajat, és félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, eldolgozzuk a mascarponéval és a többi cukorral. A habtejszínt felverjük, és beleforgatjuk a mascarponés krémbe.
Az epret megmossuk és egy részét tetszőleges apró kockára vágjuk (ez lesz a sütemény belsejében). Másik részét pedig szép vékony szeletekre vágjuk (ez lesz a sütemény tetején).
Összeállítjuk a süteményt. A kettévágott piskóta egyik lapját vastagon kenjük meg a krém egy részével és egyenletesen elosztva megpakoljuk a kockára vágott eperrel.
A másik piskótaréteggel befedjük, majd azt is alaposan megkenjük a többi krémmel és minden oldalán is. A tetejét feldíszítjük az eperszeletekkel.
Szerintem érdemes néhány óráig a hűtőben pihentetni, hogy a krém és a gyümölcs kellemes hideg legyen.