Skip to content

Epres mascarponés vaníliás krémes

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

A piacon sétálva a friss eper gondolkodóba ejtett. Több süteményes recept kavargott a fejemben, melyek egyvelegéből az alábbi recept született:
Olyan süti, ami:   epres  –  habos  –   krémes  –  könnyű…
Bármilyen ünnepi alkalomra, vagy csak egyszerű hétköznapra felteszi a koronát.


Hozzávalók (6 főre):

Piskóta

  • 8 ek liszt
  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk vanília aroma

Krém

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3.5 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • 6 ek cukor

Gyümölcs:

  • 30-40 dkg eper

 

 

Elkészítés:

Először is elkészítjük a piskótát:

 A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját  a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sütőport és kanalanként a lisztet.
Hogy a tészta lágyabb legyen, adjunk hozzá 2 ek vizet.
A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, majd forgassuk bele két-három részletben a sárgájás masszába, majd öntsük sütőpapírozott tepsibe (kb. 25 x 35 cm méretűbe).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd amikor a tepsit betesszük, rögtön vegyük le 160 fokra!
(Ha van rá lehetőség, akkor hőlégkeveréses sütőt használjunk.)
Kb. 20-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután egy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és függőlegesen vágjuk ketté (vagyis félbevágjuk a tészát).
A pudingport egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk. Ekkor tegyük bele a kikevert pudingport és a 4 ek cukrot. A pudingot gyakori keverés mellett megfőzzük, majd ha kész, belekeverjük a vajat, és félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, eldolgozzuk a mascarponéval és a többi cukorral. A habtejszínt felverjük, és beleforgatjuk a mascarponés krémbe.
Az epret megmossuk és egy részét tetszőleges apró kockára vágjuk (ez lesz a sütemény belsejében). Másik részét pedig szép vékony szeletekre vágjuk (ez lesz a sütemény tetején).
Összeállítjuk a süteményt. A kettévágott piskóta egyik lapját vastagon kenjük meg a krém egy részével és egyenletesen elosztva megpakoljuk a kockára vágott eperrel.
A másik piskótaréteggel befedjük, majd azt is alaposan megkenjük a többi krémmel és minden oldalán is. A tetejét feldíszítjük az eperszeletekkel.
Szerintem érdemes néhány óráig a hűtőben pihentetni, hogy a krém és a gyümölcs kellemes hideg legyen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük