Az eperszezont használjuk ki amíg tart, és készítsünk finomabbnál finomabb epres desszerteket, családunk és magunk örömére!
Ezt a tortát a kisfiam 11. szülinapjára készítettem. Megkérdeztem tőle milyen tortát szeretne. Természetesen a választ már előre tudtam, hogy „epres legyen”. 🙂 Az előző évben ugyanez volt a kívánsága, akkor készült az Epres tejberizses torta. Akkor nagy sikere volt, de a mostanival szintén bővült a kedvenc torták repertoárja. Isteni könnyű és finom a mascarpone és az eper a krémben. A karamellszósz pedig fokozza az élvezeteket, jól passzol hozzá.
Íme a recept:
Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg darált mogyoró
- 5 dkg porcukor
- 2 ek hidegvíz
- 1 db tojás sárgája
- fél adag karamellszósz
- 6 dkg cukor
- 1 ek víz
- 40 ml habtejszín
- 1,25 dkg vaj
- csipet só
- 25 dkg mascarpone
- 3-4 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
- kb. 20-30 dkg eper
- kb. 20 dkg eper
- 4 ek mandulapehely
Elkészítés:
A lisztet és a darált mogyorót tegyük egy keverőtálba, majd adjuk kisebb adagokban hozzá a vajat. Robotgéppel kezdjük el összekeverni, majd közben a cukrot is kanalazzuk hozzá és alaposan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a tojás sárgáját és kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután kisebb fokozaton keverjük jól gyúrható tésztává. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a kb. 26 cm-es sütőformát (amit előtte kivajaztunk és liszttel megszórtunk). Kézzel segítsük a tésztát belenyomkodni, ha szükséges. Ezután tegyük hűtőbe és kb. 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve egy villával szurkáljuk meg a tésztát több helyen is, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal). A sütőt melegítsük elő 160 fokra, majd helyezzük bele a formát és süssük kb. 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még újabb kb 15 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
Készítsük el a karamellszószt, majd tegyük félre és hűtsük langyosra. A mascarponét tegyük egy tálba, keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az epret mossuk meg és vágjuk apró kockákra és keverjük hozzá a mascarpone krémhez. A megmaradt eperszemekkel díszíteni fogjuk a tortát: vágjuk, szeleteljük ízlésünk szerint. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és óvatosan keverjük az epres mascarpone krémhez. A kihűlt tészta aljába kanalazzuk a karamellszósz felét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül díszítsük a megmaradt eperszeletekkel és csorgassuk rá a maradék karamellt. A tetejét szórjuk meg a pirított mandulával, amit előzőleg egy száraz serpenyőben, néhány perc alatt megpirítottunk. A tortánkat pár órára pihentessük a hűtőben és ezután tálalásra készen áll.