Csirkepaprikás, vagy paprikás csirke – kinek, hogy tetszik – az egyik legjellegzetesebb hungarikum. Magyaros íze összetéveszthetetlen bármi mással, hála a paradicsomnak, paprikának, és hát a vöröshagymának.
A legnépszerűbb magyar ételek egyike! Nem keverendő össze a csirkepörkölttel, hiszen az tejföl nélkül készül. Tálaljunk hozzá galuskát és felejtsük el a fogyókúrát! 🙂
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg csirkeaprólék
- 2 db vöröshagyma
- 10 dkg paradicsom
- 10 dkg paprika
- fél dl olaj
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek liszt
- 2-3 dl tejföl (plusz ízlés szerint a tároláshoz)
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. (Van amikor csak csirkemellből, és combból készítem). A hagymát meghámozzuk és kockára vágjuk, a zöldpaprikával és paradicsommal együtt. Az olajat felforrósítjuk és mérsékelt tűzön megpároljuk a hagymát. A tűzről félrehúzva beleszórjuk a pirospaprikát, ezután a feldarabolt csirkét, valamint a paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint. Felöntjük egy kevés vízzel (kb. 1,5 – 2 dl), keverjük át és fedő alatt lassú tűzön, kb. 45 perc alatt főzzük puhára. A lisztet a tejföllel és 1 dl vízzel alaposan elkeverjük. A húsdarabokat kivesszük a szaftból és félretesszük. A paprikás levet besűrítjük a tejfölös, lisztes habarással és 1-2 perc alatt összeforraljuk. Visszatesszük a húsokat, óvatosan összekeverjük és csupán egy újabb percig főzzük még együtt. Galuskával tálaljuk és külön kínáljunk még tejfölt hozzá. Savanyúság, uborkasaláta vagy fejes saláta illik hozzá.