A csabai karaj szerintem hidegen, vékonyra szeletelve a legfinomabb. Persze melegen, hagyományos módon is tálalhatjuk, valamilyen körettel. Az egyben sült húsnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy egyszerűen összeállíthatjuk és utána csak várnunk kell, amíg készre sül a sütőben.
A csabai karaj egy igazi retro klasszikus és a hidegtálak kedvelt szereplője.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1 kg csont nélküli sertés rövidkaraj
- 1 szál (kb. 20 dkg) parasztkolbász
- kb. 4 ek olaj
- 1 pohár víz vagy száraz fehérbor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk sertéssült fűszersó
Elkészítés:
A karajt hosszában felszúrjuk (vagy a hentesünket megkérjük erre, ahogy én is tettem :)), és a kolbászt ebbe a mélyedésbe dugjuk bele. Ha nehezen csúszna, akkor olajozzuk meg kicsit a kolbászt. Ha kilóg belőle kétoldalt, az nem probléma. Ezek után a húst egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és megszórjuk a sertéssült fűszerrel. A megpucolt és negyedelt vöröshagymákat, és a fokhagyma gerezdeket is a hús mellé tesszük. A vízzel vagy a borral felöntjük és fóliával lefedjük. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 1,5 óra alatt puhára sütjük. (Közben egyszer fordítsuk meg!)
A végén fólia nélkül enyhén megpirítjuk a tetejét, de közben locsolgatjuk, hogy ki ne száradjon.
Ha melegen tálaljuk, akkor felvágás előtt pihentetjük fél órát és a hagymákat külön tálaljuk mellé. Én hidegen tálaltam, hozzá Majonézes kapros füstölt sajtos kukorica saláta és Sajtkrémmel töltött tojás készült.
Tipp: A kolbász kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ehhez a fogáshoz nem feltétlenül száraz kolbász jó, inkább kicsit szaftosabb, puhább darabot válasszunk!