A churros egy spanyol édesség. Fánkhoz hasonló tészta, amit forró olajban sütnek ki. Ilyen a korábbi receptem, például spanyol fahéjas fánk. Szerintem nagyon finom volt az is, csokiba mártogatva. De be kell valljam, lehet még fokozni a hatást. A mai desszertem egy ropogós fánk, fahéjas cukorba forgatva, hozzá a hideg, selymes vanília fagyi és az öntetek: a csoki és a karamell :). Egyszerűen csodás ízkombináció. Isteni desszert, nem csak nyáron.
Muszáj kipróbálnotok!
Hozzávalók 4 főre (8 darab kosárka)
A fánkhoz:
- 5 dkg vaj
- 2 dl víz
- 2 ek barnacukor
- 0,5 tk só
- 12 dkg liszt
- 1 tk vanília aroma
- 3 db tojás
- kb. 5 dl olaj a sütéshez (és a forma kikenéshez)
- kb. 10 dkg fahéjas cukor
A tálaláshoz:
- csokoládé öntet és karamell szósz
- vanília vagy más kedvenc fagylaltod
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tesszük a vajat, barnacukrot, sót, vizet és közepes hőfokon melegítsük, majd forraljuk fel. Amikor a vaj teljesen felolvadt és a keverék forrni kezd, csökkentsük a hőfokot és adjuk hozzá a lisztet. Folyamatosan keverjük körülbelül 2 percig, ameddig a tészta összeáll. Ezután vegyük le a tűzről és 10 percig hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, keverjük hozzá a vanília aromát, majd egyesével adjuk a tésztához a tojásokat. Alaposan keverjük össze és töltsük egy csillagcsöves nyomózsákba az elkészült tésztát. Egy muffin sütőforma hátulját olajjal kenjük ki és a tésztát fordított csésze, csigavonalban helyezzük a formákra a nyomózsák segítségével. Így létrejönnek a kis „tálak”:
A tálcát, a muffinsütő formát egyből tegyük a fagyasztóba, körülbelül 3-4 órára, vagy akár egy éjszakára. Ezután egy edénybe olajat melegítünk, körülbelül 180 fokra, az előkészített tésztát pedig kivesszük a fagyasztóból. Egy kés tompa felével fellazítjuk, a formáról levesszük a hideg „tészta tálakat” és az előmelegített olajban, több adagban, néhány perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsepegjen róla és még melegen a fahéjas cukorban megforgatjuk őket.
A belsejét egy gombóc fagyival töltsük meg és bőségesen locsoljuk meg csoki és/vagy karamell szósszal.
Saját recept videóm: