A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is.
Elterjedt fajtái a burgonyás, tepertős, káposztás, juhtúrós, vajas, stb. Az elkészítés módja pedig többféle lehet, pl: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert.
Sok pogácsa receptjének hozzávalóit elég csak összegyúrni és 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. Azért ilyenkor sem árt egy kicsit pihentetni a tésztát, hiszen attól csak finomabb lesz. Sütésekor igazán finom illatok lengik be a lakást :), így nem csoda, hogy mindig hamar elfogy. Nagy részét, mire kihűlne, már be is falta a család! Egy bögre teával isteni téli vacsora és mindenkor nagyszerű sör és borkorcsolya.
Hozzávalók 7-8 főre:
- 40 dkg finomliszt
- 3 db közepes méretű burgonya
- 25 dkg puha margarin
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 tk só (lehet több is)
- 1 db tojássárgája
A tetejére:
- 1 ek tej
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük és burgonyatörőn áttörjük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, és a tojássárgáját. Ezután a puha, lágy margarint és a főtt burgonyát is. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A lényeg, hogy a tészta lágy maradjon, de ne legyen túl ragacsos. Ha mégis így lenne, akkor még kevés lisztet adjunk hozzá. Meleg helyen, letakarva, – ha van kelesztő tálban – egy órát pihentetjük. Amikor megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd félbehajtjuk, azután mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra. (Tehát összesen 6 réteget kapunk így.) Ezután újra kinyújtjuk, körülbelül 2 cm-es vastagságúra, egy késsel bekockázzuk a tetejét, majd közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogikat és körülbelül 15 percig langyos helyen pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és a pogácsák tetejét lekenjük vele.
180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.