Burgonyás pogácsa

ekkor

 

 

 

A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is.
Elterjedt fajtái a burgonyás, tepertős, káposztás, juhtúrós, vajas, stb. Az elkészítés módja pedig többféle lehet, pl: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert.
Sok pogácsa receptjének hozzávalóit elég csak összegyúrni és 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. Azért ilyenkor sem árt egy kicsit pihentetni a tésztát, hiszen attól csak finomabb lesz. Sütésekor igazán finom illatok lengik be a lakást :), így nem csoda, hogy mindig hamar elfogy. Nagy részét, mire kihűlne, már be is falta a család! Egy bögre teával isteni téli vacsora és mindenkor nagyszerű sör és borkorcsolya.


Hozzávalók 7-8 főre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db közepes méretű burgonya
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só (lehet több is)
  • 1 db tojássárgája

A tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 db tojássárgája

 



Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük és burgonyatörőn áttörjük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, és a tojássárgáját. Ezután a puha, lágy margarint és a főtt burgonyát is. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A lényeg, hogy a tészta lágy maradjon, de ne legyen túl ragacsos. Ha mégis így lenne, akkor még kevés lisztet adjunk hozzá. Meleg helyen, letakarva, – ha van kelesztő tálban – egy órát pihentetjük. Amikor megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd félbehajtjuk, azután mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra. (Tehát összesen 6 réteget kapunk így.) Ezután újra kinyújtjuk, körülbelül 2 cm-es vastagságúra, egy késsel bekockázzuk a tetejét, majd közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogikat és körülbelül 15 percig langyos helyen pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és a pogácsák tetejét lekenjük vele.

 

 

180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.