Szerintem minden népnek megvan a maga palacsintája, ez alól az amerikaiak sem kivételek.
A mi palacsintánk vékony és töltve-feltekerve esszük és nagyobb méretű. Az amerikai palacsinta sokkal kisebb és vastagabb a hozzáadott sütőpornak köszönhetően. Nem töltve, hanem általában vajjal és valamilyen öntettel eszik. Az amerikai palacsinta a hagyományos amerikai reggelinek elmaradhatatlan része, de érdemes nekünk is újítani és elkészíteni egy hétvégi reggelire. Nem fog csalódást okozni!
Hozzávalók 4 főre:
- 20 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- 2 ek cukor
- 1 mk só
- 1 db tojás
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
- Nálam eper és juharszirup volt.
Elkészítés:
A szárazanyagokat (a lisztet, sütőport, sót és a cukrot) egy tálban összekeverjük. Egy lyukat csinálunk a közepébe és beleöntjük a tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Szép simára keverjük. Egészen sűrű tésztát kapunk, kevésbé folyós, mint a hagyományos palacsintatészta. Nem kell pihentetni, egyből lehet sütni. Egy kiolajozott, forró serpenyőbe (ekkor kicsit vissza kell venni a hőmérsékletet közepesre) öntünk a tésztából körülbelül fél deciliternyi adagokat, hogy megközelítőleg 10 cm átmérőjű, kis lepényeket kapjunk. Ezek körülbelül 0,5 cm magasra fognak nőni a sütőportól, a hő hatására. Az egyik oldalukat aranybarnára sütjük, a tetejükön még éppen folyós legyen a tészta. Ezután egy sütőlapáttal alányúlva, egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Maximum fél perc alatt megsütjük a másik oldalukat is.
Az amerikai palacsintát frissen és forrón tálaljuk. Bármilyen édes feltéttel ehetjük, csak a fantáziánk szab határt. Az alakja miatt ezt a palacsintát nem tudjuk megtölteni és feltekerni. Az amerikaiak mindig egy kis vajjal megkenve eszik, attól függetlenül, hogy mit raknak még rá. Szerintem a legfinomabb vajjal megkenve, juharsziruppal meglocsolva egy kis gyümölccsel a tetején. Most eperrel próbáltam.