Skip to content

Amerikai palacsinta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Szerintem minden népnek megvan a maga palacsintája, ez alól az amerikaiak sem kivételek.
A mi palacsintánk vékony és töltve-feltekerve esszük és nagyobb méretű. Az amerikai palacsinta sokkal kisebb és vastagabb a hozzáadott sütőpornak köszönhetően. Nem töltve, hanem általában vajjal és valamilyen öntettel eszik. Az amerikai palacsinta a hagyományos amerikai reggelinek elmaradhatatlan része, de érdemes nekünk is újítani és elkészíteni egy hétvégi reggelire. Nem fog csalódást okozni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 20 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 1 mk só
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

  • Nálam eper és juharszirup volt.

 

 

Elkészítés:

A szárazanyagokat (a lisztet, sütőport, sót és a cukrot) egy tálban összekeverjük. Egy lyukat csinálunk a közepébe és beleöntjük a tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Szép simára keverjük. Egészen sűrű tésztát kapunk, kevésbé folyós, mint a hagyományos palacsintatészta. Nem kell pihentetni, egyből lehet sütni. Egy kiolajozott, forró serpenyőbe (ekkor kicsit vissza kell venni a hőmérsékletet közepesre) öntünk a tésztából körülbelül fél deciliternyi adagokat, hogy megközelítőleg 10 cm átmérőjű, kis lepényeket kapjunk. Ezek körülbelül 0,5 cm magasra fognak nőni a sütőportól, a hő hatására. Az egyik oldalukat aranybarnára sütjük, a tetejükön még éppen folyós legyen a tészta. Ezután egy sütőlapáttal alányúlva, egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Maximum fél perc alatt megsütjük a másik oldalukat is.

Az amerikai palacsintát frissen és forrón tálaljuk. Bármilyen édes feltéttel ehetjük, csak a fantáziánk szab határt.  Az alakja miatt ezt a palacsintát nem tudjuk megtölteni és feltekerni. Az amerikaiak mindig egy kis vajjal megkenve eszik, attól függetlenül, hogy mit raknak még rá. Szerintem a legfinomabb vajjal megkenve, juharsziruppal meglocsolva egy kis gyümölccsel a tetején. Most eperrel próbáltam.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük