Túrós batyu

ekkor

 

 

Süsd meg otthon az egyik örök kedvenc péksütit. Hidd el, össze sem lehet vele hasonlítani a boltit! 🙂
Jobb, ha tudod, hogy a pékségekben készült süteményekben sok olyan anyag, állomány javítók és hasonlók találhatóak, melyek az otthon sütöttben nem fordulhatnak elő! Ezért is ajánlom szeretettel ezt a finom túrós batyumat, a korábban készített isteni kakaós csigám mellett.

Hozzávalók 4-5 főre (nekem 20 darab kisebb méretű batyum lett): 

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 ek búzadara
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 5 dkg porcukor (ízlés szerint)

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás

 

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a cukorból két kiskanállal, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 percig meleg helyen hagyjuk, letakarva felfuttatjuk az élesztőt. Ez idő alatt, egy nagy tálba tesszük a lisztet és elkeverjük a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, a sót és a megkelt élesztőt. Alaposan elkeverjük és bedagasztjuk a tésztát. Keverőtálban, vagy egy tálban konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
Elkészítjük a tölteléket: a tojások fehérjéből a cukor egy részével kemény habot verünk. A túrót villával áttörjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a cukor másik felét, a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Ekkor hozzáadjuk a tojáshabot, egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pizzavágóval négyzeteket vágunk (körülbelül 10×10 cm-es) és mindegyik közepére egy jó evőkanállal teszünk a túrókrémből. Átlósan összecsípjük a sarkokat, és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. (Semmi gond, ha pár darab szétnyílik, nekem is volt ilyen! :))

A sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva még fél órát kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt arany színűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.