Tiramisu

ekkor

 

 


Egy “kevés hozzávalós”, tojás nélküli, teljesen egyszerű tiramisu recept. 
Mivel én nem szeretem, ha nyers tojás van a krémekben, ezért számomra ez a változat a kedvelt és gyakran elkészített verzió.
A tiramisu az egyik legismertebb és talán legfinomabb olasz desszert. Neve magyarul kb. azt jelenti, hogy “dobj fel” és ez nagyon találó is, mert ha az ember megkóstolja, biztosan jó kedve lesz tőle! Mivel még az eredete sem egészen ismert, ezért olyan, hogy “eredeti tiramisu recept” nem igazán létezik. De az biztos, hogy a legtöbb verzió szerint, tojással készül a krém. Ehhez az adaghoz körülbelül 3 tojássárgáját keverik, és külön a felvert tojásfehérjét. A mártogatáshoz használt kávét lehet csak cukorral, de mint ahogyan én is, amaretto likőrrel ízesíteni, vagy akár egy kevés rummal.
Akkor jöjjön az én bevált receptem:


Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg babapiskóta
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 4 ek porcukor + 3 ek a kávéhoz
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl kávé
  • 2,5 cl amaretto likőr
  • kb. 3 ek holland kakaópor

Elkészítés:

A tejszínt a habfixálóval és a cukorral keményre felverjük, majd hozzádolgozzuk a mascarponét. Közben lefőzzük a kávét és elkeverjük a porcukorral és az amarettoval. (Természetesen a likőrt elhagyhatjuk, ha nem szeretnénk alkoholt a süteménybe.) Egy téglalap alakú tálba vagy jénaiba lerakunk egy sor kávéba mártott babapiskótát (fontos, hogy ne ázzanak el!) és rákenjük a krém felét. Majd arra újabb adag kávéba mártott babapiskótát és végül a maradék krémet tesszük.
Egy éjszakát, de legalább 2-3 órát a hűtőben pihentetjük! Ezután tesszük rá a kakaóport is és kockákra vágva tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.