Téli pavlova karamellizált gyömbéres körtével, dióval és mogyoróval

ekkor

 

 

 

Egy Jamie Oliver pavlova torta ihletett meg, de végül jó pár változtatást tettem, így már teljesen más lett. Sok süti csak nyári gyümölcsökkel finom, de szerencsére a pavlova nem ilyen. Sőt, most stílusosan a télhez, karamellizált körte egy kis friss gyömbérrel ízesítve, valamint főzött krém került a torta tetejére. Valamint pirított dió és mogyoró.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, ajánlom szeretettel!

Hozzávalók 6 főre:

A habcsókhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk almaecet
  • 1 kk olaj


A vanília krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejszínes krémhez:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vanília aroma

A karamellizált körtéhez:

  • 2 db körte
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 1 kis darab gyömbér

További hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mogyoró
  • 1 marék dió

 

 

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit.
A tojásfehérjéket egy nagy tálba tesszük és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót és az almaecetet. Nagyobb fokozaton tovább verjük, míg szép fényes lesz a tojásfehérje hab. A habot a sütőpapír közepére kanalazzuk (előtte célszerű egy körülbelül 24 cm-es tortaformát körberajzolni), amit egy pici olajjal megkenünk. A hab közepébe mélyedést csinálunk egy kanál hátuljával, és a szélét kissé felmagasítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 60 percig sütjük, amíg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Miután befejeződött a sütés, a sütő ajtaját résnyire nyitott állapotba hagyjuk. Egy fakanállal támasszuk ki és várjuk meg, míg teljesen kihűl a tortalap. (Körülbelül 1-2 óra.)

Először elkészítjük a vanília krémet. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a lisztet is alaposan elkeverjük benne. A tejet fokozatosan hozzáöntjük és az egészet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A diót és a mogyorót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd ha kihűlt, durvára daraboljuk.

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk.

A habtejszínt a porcukorral és a vanília aromával kemény habbá verjük.

A meghámozott körtét feldaraboljuk.

A vajat felforrósítjuk és beleszórjuk a cukrot. Karamellt forralunk belőle, amibe beletesszük a körtét.  Közepes lángon körülbelül 5 percig sütjük. A végén friss gyömbért reszelünk a tetejére, majd félrerakjuk.

A sütőpapírt eltávolítjuk a tortaalapról és helyezzük egy olyan tányérra, amin tálalni szeretnénk. A torta máris díszítésre készen áll. Megszórjuk a mogyoró felével és rákanalazzuk a vanília krémet. Erre tesszük a felvert tejszínhabot, amit meglocsolunk az olvasztott csokoládéval. Majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat.

Végezetül megszórjuk a maradék pirított mogyoróval és dióval.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.