Skip to content

Szőlőmártás

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Itt van az ősz, a szüret ideje! 🙂
Készítsünk szőlőből, borból ízletes ételeket. Például ezt a mártást, ami tökéletesen illik húsokhoz és sajtokhoz. A szőlő nagyon jó kiegészítője a Camembert sajtnak. Általában a friss sajtokat fogyasztjuk szőlővel, de igazi különlegesség lehet akár a rántott sajt mellé is egy szőlőmártás. Én most csirkecomb mellé készítettem, ráadásul azt is borban pároltam meg. 
Ajánlom szeretettel a Fehérboros csirkecomb szőlőmártással receptemet. 
A nagyszerű szőlős fogásokat illik leöblíteni egy pohár isteni borral. 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db nagy fürt szőlő (fehér és vörös)
  • 1 dl fehérbor
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk méz
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kk reszelt narancshéj
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 0,5 dl főzőtejszín

 

 

 

Elkészítés:

A megmosott és lecsepegtetett szőlőt leszemezzük (aki szeretné, ki is magozhatja). A bort egy serpenyőbe tesszük (ha a szőlőmártást sült hús mellé készítjük, akkor a hús sütésénél visszamaradt szaftot tegyük egy serpenyőbe és ahhoz öntsük hozzá a bort). Ízesítjük kevés sóval, borssal, valamint a mézzel, fahéjjal. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat is. Pár percig összefőzzük, majd hozzákeverjük a szőlőszemeket és további 1-2 percig pároljuk. Nem kell, hogy túl puha legyen! Végül az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a mártáshoz adjuk. Óvatosan kevergetjük és besűrítjük az ízletes szőlőmártást.
Tálalhatjuk sült húsokhoz, sajtokhoz, stb. Mint említettem már én fehérborban sült csirkecomb mellé tálaltam:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük