Rusztikus nutellás kalács

ekkor

 

 

 

A nutellát biztosan mindenki ismeri, főleg a gyerekes anyukák. Egyfajta isteni mogyorós, csokoládés krém. Nálunk a palacsintának is elengedhetetlen tölteléke. De évekkel ezelőtt egy újságban ráakadtam erre a receptre, azóta ebben a formában, így kalács töltelékeként kerül leggyakrabban az asztalunkra. Az elmúlt időben, ünnepekkor egészen biztos, hogy ezt a kalácsot sütöm. Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngősség az elkészítése! Persze a rutin nem árt, de kezdők is bátran neki állhatnak, éppen ezért próbáltam a fázisképekkel is segítségetekre lenni. 
Sok sikert kívánok hozzá!
 
Hozzávalók 5-6 főre:
  • 50 dkg liszt
  • 280 ml tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 3 tk cukor
  • 30 dkg nutella
  • olaj a tepsi kenéséhez

 

 
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, a lágy vajat, sót, cukrot, és az élesztős tejet. Könnyű tésztát dagasztunk addig, amíg elválik a kezünktől és a táltól is. Meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk. Kinyújtjuk lisztezett felületen (kb. 25 x 35 cm-es téglalapra). Kenőlapát segítségével rákenjük a nutellát. A rövidebb oldalról indulva feltekerjük, mint a bejglit.
 
Akkor jó, ha szélesebb és laposabb rudat kapunk, mint általában a bejglinél szokás. Ezután éles késsel bevágásokat készítünk, mintha egy fenyőfát készítenénk a rúdból. Tehát mindkét oldalán ferdén, párhuzamosan bevagdossuk 2-2,5 cm távolságokat kihagyva. A közepét ne vágjuk át (mintha az lenne a fa törzse). Ezután a két egymással szemben álló tésztacsíkot átfordítjuk egymáson. Végig áthajtogatjuk az egész tésztát.

 

 

Megkenjük tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben megsütjük (én szívesen használok sütőpapírt).
 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.