Római Saltimbocca, avagy borjúszelet zsályával, pármai sonkával

ekkor

 

 

A Saltimbocca hagyományosan borjúhúsból készült fogás, az örök városból Rómából ered.
A hirtelen sült hússzeletek tetején a lehelet vékony pármai sonka, a mozzarella és a zsálya tökéletes harmóniát alkotnak. A saltimbocca, azaz olaszul: ugorj a számba!
Nagyon találó, mert hamar a számban landolt nekem is ez a finomság. Semmi sem maradt belőle.
Állítólag azért kapta ezt a nevet, mert amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy. Hát, van benne igazság! 🙂
Sokféle recept közül válogattam, de én az egyik kedvencem receptjét készítem: Buddy Valastroét.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet borjúcomb
  • 8 db friss zsályalevél
  • 4 szelet pármai sonka
  • 20 dkg mozzarella
  • só-, bors ízlés szerint
  • 4 ek olivaolaj
  • 2 ek vaj

A szószhoz:

  • 1 púpozott ek liszt
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl csirkehús alaplé
  • 2 ek vaj

 

 

Elkészítés:

A megtisztított hússzeleteket egy deszkára fektetjük és egy sütőpapírral letakarva, kicsit kilapítjuk őket. Klopfolni nem szabad, mert a borjúhús nagyon puha és szétszakadnának a szeletek. A mozzarellát felszeleteljük. A vékony hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és egy kevés olajon mindkét oldalukat hirtelen elősütjük. Ezután egy karika mozzarellát teszünk a hússzeletek közepére, majd szeletenként 2-2 levél friss zsályát teszünk rá. (A friss zsályát nagyon nehéz beszerezni, ha nem sikerül, szárított zsályával pótolhatjuk.) Ezután mindegyikre 1-1 szelet pármai sonka kerül, amit egy hústűvel vagy hurkapálcával rögzítünk a húshoz.
Forró serpenyőben, kevés olivaolaj és vaj keveréken sütni kezdjük a szeleteket (a sonkás rész legyed felül).

 

 

Amikor az alja kicsit megpirult, megfordítjuk, a hús másik oldalát már csak 2-3 percig sütjük. Ezután kiszedjük, egy hőálló tálba sorakoztatjuk őket.
Elkészítjük a szószt: a visszamaradt hússzaftra lisztet szórunk és megpirítjuk. Rántást készítünk, amit a fehérborral és a csirkehús alaplével öntünk fel. Hozzáadjuk a vajat is és összefőzzük a mártást.
Egy isteni pecsenyeszósz készült, amivel a hússzeleteket nyakon öntjük és már tálalhatjuk is. Állítólag párolt, vagy grill zöldségeket készítenek hozzá. Nálam friss saláta és krumplipüré készült mellé köretnek.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.