Rakott krumpli

 

 

A rakott krumpli egy kiadós, könnyen elkészíthető viszonylag olcsó egytálétel. 
Azért is kedvelem, mert akár előző nap a sütés fázisáig elkészíthető, másnap pedig gyorsan, frissen sütve kerülhet az asztalra.
 
Hozzávalók 4-5 főre:
  • 1 kg burgonya
  • 10 db tojás
  • 20 dkg erdélyi szalonna
  • 1 szál (kb. 20 dkg) csípős házi kolbász
  • 1 nagy pohár tejföl (450 g)
  • kb. 5 dkg margarin
  • 1 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek olaj
  • só, bors-, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Ha kissé kihűlt, a héját lehúzzuk.
A tojásokat keményre főzzük.
A margarint felforrósítjuk és elkeverjük benne a lisztet, majd a tejjel felengedjük. Állandó keverés mellett besűrítjük, majd ízesítjük, sóval, borssal. A végén a tejföllel is elkeverjük.
A szalonnát szeletekre vagy kockákra vágjuk, majd kevés olajon kisütjük. (Én mindkétféleképpen szoktam: felét kockára vágom, felét pedig szeletekre vágva sütöm ki, amit a végén a tetejére szoktam tenni.)
Egy tepsit kikenünk margarinnal, majd elkezdjük a rétegezést: egy sor karikára vágott krumpli, amit sózunk-borsozunk, majd ételízesítővel megszórunk és a kisütött szalonna kockákkal meglocsolunk. Majd egy sor karikára vágott kolbász, egy sor felkarikázott tojás következik. Bőségesen meglocsoljuk a tejfölös mártással.
Addig folytatjuk a rétegezést, ameddig az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó réteg krumpli legyen, erre még lehet egy kevés tejfölös szósz.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütjük kb. 20 percig, majd alsó-felső sütésen még kb. 20 percig készre sütjük.
Kisütött szalonna szeletekkel díszítettem.
Tipp
  • Aki szereti, az utolsó 10 percben reszelt sajtot is tehet rá.
  • A kolbász mellett vagy helyett virsli is lehet a rakott krumpliban.
  • Finom magyaros savanyúság: ecetes almapaprika, csalamádé kiváló kísérője lehet az ételnek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.