Skip to content

Mézes krémes

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A mézzel készülő süteményeket jobbára a karácsonyi édességek körébe soroljuk, de télen-nyáron, bármilyen alkalomra biztos siker lehet az elkészítésük. Egy különlegesen finom és sokáig elálló, klasszikus magyar édesség.


Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg zsír (vagy vaj)
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 ek olvasztott méz
  • 2 db tojás
  • 4 ek tej

A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 ek cukor + 10 dkg cukor
  • 4 ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • kb. 20 dkg sárgabarack lekvár
A tetejére:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:


Egy tálba tesszük a zsírt, a tojásokat, a cukrot, a tejet és a mézet, majd vízgőz felett összefőzzük. Ha egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és gyorsan összegyúrjuk. Ha a tészta közepesen kemény és sima, akkor elosztjuk 4 darab cipóra. Körülbelül fél órát pihentetjük, majd vékony lapokká nyújtjuk és a tepsi hátulján, egyesével körülbelül 8-10 perc alatt 180 fokon megsütjük őket. (Az alapul vett tepsi hátát megkenjük kevés vajjal, a tésztát először óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a tepsire helyezzük.) A megsült tésztákat hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a tejet forraljuk fel a tíz evőkanál cukorral és a két vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a lisztet. Folyamatos keverés mellett, már nem forralva besűrítjük a krémet. A krémet kicsit kihűtjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg cukorral habosra kevert vajat, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Összeállítjuk a süteményt: a legalsó lapot (amelyik a legegyenesebb tésztalap) egy nagy tálcára vagy deszkára tesszük. Megkenjük a krém felével, rátesszük a következő lapot, megkenjük a sűrű lekvárral, majd rátesszük a harmadik lapot. Erre jön a krém másik fele, majd a negyedik lap. Az étcsokoládét mikróban, lassan, sűrűn megkeverve összeolvasztjuk a vajjal és megkenjük vele a süti tetejét. Minimum egy éjszakára állni hagyjuk, hogy megpuhuljon, majd forróvízbe mártott, majd letörölt késsel szeleteljük. Én mindig csak annyit szeletelek fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Ez a sütemény minél tovább áll, annál finomabb, puhább. Hűvös helyen, fóliába, dobozba zárva sokáig friss marad.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük