Méteres kalács

ekkor

 

 

 

Évek óta készülök már megsütni ezt a finom, házi süteményt. Anyukám sütötte gyerekkoromban, de az utóbbi időben valahogy feledésbe merült. Szerintem sokunk gyermekkori kedvence! A méteres kalács, közismert nevén “ferdén vágós sütemény”-ként robbant be a köztudatba annak idején. Mint a neve is jelzi, nagyjából 1 méter hosszú sütemény. Érdemes elővenni a régi recepteket is, mert valóban sok kincsre bukkanhatunk, ahogyan ez a süti is bizonyítja.

Hozzávalók 6-8 főre (2 db őzgerinc formához):

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 dl langyos víz
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor

A krémhez:

  • 2 cs főzős puncs ízű pudingpor
  • 25 dkg porcukor
  • 6 dl tej
  • 2 ek rum vagy rum aroma
  • 25 dkg lágy vaj

A csokoládé bevonathoz:

  • 30 dkg ét tortabevonó
  • 2 ek olaj

A forma kikenéséhez: 

  • 2 ek vaj
  • 1 ek liszt

 


Elkészítés:

Az őzgerinc formákat vajjal kikenjük és kevés liszttel megszórjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat egy tálba tesszük és a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzáadjuk. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport és a másik formába simítjuk. 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük a tésztákat. Érdemes a már megszokott tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e. Ezután kifordítjuk őket egy tálcára és hagyjuk kihűlni, majd a bordák mentén felszeleteljük.
Elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a rummal. A pudingport először egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a tűzön felforraljuk, majd a kikevert pudingos tejet hozzáadjuk és krémet főzünk belőle. Amikor a puding langyosra hűlt, a vajas krémet is hozzákeverjük. A sütemény szeleteket egy hosszú tálcára tesszük úgy, hogy világos és kakaós szeleteket felváltva a krémmel összeragasztjuk. Kettő darab rúd készült belőle. Ha marad még krém, akkor kívülről a rudak tetejét megkenjük a krémmel:

 

 


A tortabevonót az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a süti. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, kissé ferdén (srégen) szeleteljük, hogy szép legyen a mintája.

Tipp: én a tésztákat előző este megsütöttem, másnap pedig megfőztem a krémet és összeállítottam a rudakat. Így kényelmesen elkészültem vele.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.