Skip to content

Hólabda

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gyermekkoromban az ünnepek és a sátras vidéki lakodalmak sosem voltak nélküle. Ez a süti nem hiányozhatott. Imádtam és még most is rajongok érte! 
Aki esetleg nem ismerné, ezt a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményt, hamar a kedvencévé válhat. Rajongói tábora egyre csak a nő a barátaim és a családom körében. 
Nagy örömömre szolgál az is, hogy a kisfiam is szívesen majszolja.
Nem nehéz elkészíteni, viszont elkapkodni nem lehet, érdemes rá időt szánni.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

Tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 ek forró víz
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor
Krémhez:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 30 ml rum
  • 2 cs vaníliás cukor
Tetejére:
  • 10 dkg kókusz reszelék
  • 15 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
  • 5 dkg vaj



Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk: a tojásokat külön választjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a sárgáját elkeverjük alaposan a cukorral és a vízzel. (Akkor jó, amikor kicsit kifehéredik, és megnő a térfogata.) Ezután hozzáadjuk a szárazanyagokat: a lisztet, a kakaót és a sütőport. Majd a fehérjehabot több adagban óvatosan hozzákeverjük. A nyers tésztát próbáljuk két egyenlő részre osztani, mivel ebből az adagból 2 lapot sütünk. (Én a gáztepsiben sütöttem, aminek mérete: 30 x 37 cm.) Kb. 2×15 percig sütjük 180 fokon. Ez idő alatt elkészítjük a krémet: A tejet és a lisztet felfőzzük, pont úgy mintha pudingot készítenénk. (Egy tálkában a lisztet keverjük ki kb. 2 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Ezt a lisztes keveréket adjuk a forrásban levő tejhez.)
Hagyjuk kihűlni. A lágy margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal. A krémhez adjuk és jól összekeverjük. A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval szép kis karikákat vágunk:

 

Ezek után két korongot összeragasztunk egy kis krémmel és a teljes oldalát is bekenjük, majd kókusz reszelékbe forgatjuk:

 

A végén vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit vagy a tortabevonót és a vajat, majd a sütemények tetejét bevonjuk vele. (Csokimázzal bekenjük, vagy az olvasztott csokiba mártjuk a kis hólabdákat.)
Tálalás előtt néhány órán át hűtőben pihentetjük, hogy puha legyen és a csoki is megdermedjen.

 

Tipp: a szaggatás során keletkezett feleslegesnek tűnő tésztát, gazdaságos kis konyhatündérek módjára felhasználjuk: én egy kis tálkába tépkedtem a tésztadarabokat és a megmaradt krémmel meglocsoltam, összekevertem, sőt még a kevés maradék kókuszreszelékkel is megszórtam és másnapra isteni pudingos reggelink lett belőle. Ha netán még csokiöntet is marad, akkor azzal turbózzátok fel a tetejét :).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük