Gyermekkoromban az ünnepek és a sátras vidéki lakodalmak sosem voltak nélküle. Ez a süti nem hiányozhatott. Imádtam és még most is rajongok érte!
Aki esetleg nem ismerné, ezt a puha kakaós piskótából készült krémes-kókuszos könnyed süteményt, hamar a kedvencévé válhat. Rajongói tábora egyre csak a nő a barátaim és a családom körében.
Nagy örömömre szolgál az is, hogy a kisfiam is szívesen majszolja.
Nem nehéz elkészíteni, viszont elkapkodni nem lehet, érdemes rá időt szánni.
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
Tésztához:
- 8 tojás
- 8 ek forró víz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg liszt
- 5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 30 ml rum
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg kókusz reszelék
- 15 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk: a tojásokat külön választjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a sárgáját elkeverjük alaposan a cukorral és a vízzel. (Akkor jó, amikor kicsit kifehéredik, és megnő a térfogata.) Ezután hozzáadjuk a szárazanyagokat: a lisztet, a kakaót és a sütőport. Majd a fehérjehabot több adagban óvatosan hozzákeverjük. A nyers tésztát próbáljuk két egyenlő részre osztani, mivel ebből az adagból 2 lapot sütünk. (Én a gáztepsiben sütöttem, aminek mérete: 30 x 37 cm.) Kb. 2×15 percig sütjük 180 fokon. Ez idő alatt elkészítjük a krémet: A tejet és a lisztet felfőzzük, pont úgy mintha pudingot készítenénk. (Egy tálkában a lisztet keverjük ki kb. 2 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Ezt a lisztes keveréket adjuk a forrásban levő tejhez.)
Hagyjuk kihűlni. A lágy margarint habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal. A krémhez adjuk és jól összekeverjük. A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval szép kis karikákat vágunk:
Ezek után két korongot összeragasztunk egy kis krémmel és a teljes oldalát is bekenjük, majd kókusz reszelékbe forgatjuk:
A végén vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit vagy a tortabevonót és a vajat, majd a sütemények tetejét bevonjuk vele. (Csokimázzal bekenjük, vagy az olvasztott csokiba mártjuk a kis hólabdákat.)
Tálalás előtt néhány órán át hűtőben pihentetjük, hogy puha legyen és a csoki is megdermedjen.
Tipp: a szaggatás során keletkezett feleslegesnek tűnő tésztát, gazdaságos kis konyhatündérek módjára felhasználjuk: én egy kis tálkába tépkedtem a tésztadarabokat és a megmaradt krémmel meglocsoltam, összekevertem, sőt még a kevés maradék kókuszreszelékkel is megszórtam és másnapra isteni pudingos reggelink lett belőle. Ha netán még csokiöntet is marad, akkor azzal turbózzátok fel a tetejét :).