Diós linzer

ekkor

 

 

 

A hagyományos linzer, a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, akár torta formában készítjük, akár aprósüteményként. A linzer igazi klasszikus, a szocializmus egyik élmunkás aprósüteménye, nincs olyan, aki ne ismerné!
Én most egy kicsit változtattam a hagyományokon, és még dióval megszórva fokoztam az élvezetet. Általában karácsonyi aprósütinek készítem, de év közben is sikerül rávenni :).
Az elkészült, omlós linzer valójában néhány óra (a legjobb egy éjszaka) pihenés után igazi csemege.

Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg  cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 6 dkg darált dió
  • 1 tk őrölt fahéj

A tetejére:

  • 5 ek porcukor
  • 4 dkg durvára vágott dió
  • 3 ek rum
  • kb. 20 dkg málna- vagy ribizli lekvár

Elkészítés:

Egy tálban a lágy vajat habosra keverjük néhány perc alatt. Egy másik tálban összedolgozzuk a lisztet, a cukrot, a diót és a fahéjat. Ezután a lisztes keveréket a vajhoz keverjük. Összegyúrjuk és a tésztagombócot becsomagoljuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órát pihenni. Később egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra. Linzer- vagy pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk a tésztából:

 

Mikor az egész tészta megvan, összepárosítjuk őket és mindegyiknek a felét kilyukasszuk a közepén, az alsó felét meghagyjuk. Ezután a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt halvány színűre sütjük.

Egy tálcára szedjük őket, hagyjuk kihűlni ameddig a többit is megsütjük. Egy kis tálban habverővel összekeverjük a porcukrot és a rumot, majd megkenünk vele minden felső linzerkarikát. Ezután megszórjuk az apróra vágott dióval. Ez lesz a sütik teteje:

Az alsó részekre egy kis kanál lekvárt kanalazunk, elkenjük és összeragasszuk őket a felső, diós tetejükkel. Érdemes kis időt várni, fogyasztás előtt hűvösre tenni a sütiket, hogy a lekvártól összeragadjanak és megkössenek.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.