Calzone

ekkor


A pizza egyik kevésbé ismert változata a Calzone (ejtsd kálcóne), melynek jelentése “nadrágszár”. Az elnevezés arra utal, hogy a több oldalról zárt tészta különböző alapanyagokkal megtölthető, mint egy nadrágszár! 🙂
Tehát megtölthetjük bármilyen, számunkra ízletes töltelékkel, a tésztája pedig megegyezik a pizza tésztával, de mivel félbe hajtva készítjük, a tölteléket körbezárva, íze eltér attól.  
Nálam most tonhalas calzone készült:


Hozzávalók 4 főre:


A pizzatésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó
A töltelékhez:
  • 2 doboz tonhalkonzerv (2 x 180 g)
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10-15 dkg koktélparadicsom
  • 1 doboz (340 g) morzsolt csemege kukorica
  • 1 adag pizzaszósz



Elkészítés:


Először elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra). Ekkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk, majd négyfelé elosztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk őket, ügyelve, hogy nagyjából kör alakú legyen. Kb. 10 percig még állni hagyjuk. Utána pizzaszósszal megkenjük az egyik felét a tészta korongoknak. (A másik felét szabadon hagyjuk, mert ezt hajtjuk majd vissza a megpakolt felére.) Erre jön a lecsöpögtetett, villával kissé szétszedett tonhal. Megszórjuk a kukoricával és a félbevágott koktélparadicsomokkal, majd bőségesen a sajtokkal:


Ezután visszahajtjuk az üresen hagyott felüket és a széleket jól összenyomkodjuk. Egy tepsibe sorakoztatjuk őket, majd a legmagasabb hőfokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük:




Tipp: Ugyanúgy, mint egy pizza feltétnél, érdemes többfélét kipróbálni: szalámival, kolbásszal, sonkával, különféle zöldségekkel, más sajtokkal, pl. mozzarellával is ízletes és laktató fogást kapunk. Nálam két egyforma calzone még nem sikerült :).

További olaszos ételek | pizzák – pizzafélék | nemzetek ételei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.