A bolognai spagetti valójában nem is tradicionális olasz étel, és valójában semmi köze Bolognához! Magát a bolognai szószt senkinek nem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban, az olaszos fűszerek mellett a főszerep a paradicsomlé, akár apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja az olivaolajon és vajban megpárolt sárgarépa, zeller és hagyma, melyhez marhahúst és pancettát (olasz bacon jellegű szalonna) adnak hozzá. Ami a mártást illeti, Olaszországon kívül kicsit talán több paradicsommal készítik. Többféleképpen tálalhatjuk, a parmezán sajt nagyon jól illik hozzá. És talán, ha megengeditek, egy finom pohár vörösbor. Sokat próbált receptek kombinációja az enyém. Remélem ízleni fog nektek is.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 50 dkg spagetti
- 10 dkg húsos, füstölt szalonna
- 50 dkg darált marhahús vagy fele sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl Worcester szósz
- 5 dkg vaj
- 3-4 ek olivaolaj
- 4 közepes szál répa
- 1 cikk zeller
- kb. 1 dl vörösbor
- 1 nagy doboz paradicsompüré
- kb. 1 dl ketchup
- só, bors, ételízesítő
- 1 kk kaukkfű
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk oregánó
- 3 db babérlevél
- kb. 10 dkg reszelt parmezánsajt
- díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítés:
A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zellert és a répákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk (2 répát kockára vágunk, 2 répát pedig lereszelünk). A füstölt szalonnát az olivaolajon és a fele vajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az apróra vágott és lereszelt sárgarépát, zellert, fokhagymát és megfonnyasztjuk. Ezután beletesszük a darált marhahúst, megszórjuk sóval, borssal, ízlés szerint ételízesítővel. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ketchupot és a Worcester szószt, kevés vizet és a vörösbort. Felforraljuk, majd a további fűszereket is hozzáadva (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, babérlevél) lassú tűzön, fedő alatt, körülbelül 2 óra alatt rövid lére pároljuk. Fontos, hogy szép lassan főzzük! Közben megfőzzük a spagettit, leszűrjük és a megmaradt vajjal összeforgatjuk. A spagettit tálra tesszük, leöntjük a mártással és a reszelt sajttal megszórva, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.