Banántorta

ekkor


Bár a banánt elsősorban turmixként fogyasztjuk, ha egyáltalán feldolgozásra kerül, pedig ízesítőként is remek. Nem csak turmixban finom, hanem a klasszikus hazai gyümölcsökön kívül a banánból is különleges, ízletes tortát vagy sütit lehet készíteni. 
Íme egy nagyon “banános” torta sok szeretettel:


Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:


A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 7 ek finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • limonádé a lapokra (kb. fél dl víz, 1 ek citromlé, 1 tk cukor keveréke)



A krémhez:

  • 4 db banán
  • 2 cs banánízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 8-10 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 tk citromlé



A tetejére:

  • 2-3 dkg mandula



Elkészítés:


A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Néhány percen keresztül a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és több részletben a tojásos cukorhoz adagoljuk. A sütőformába simítjuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a krémet: a pudingot a fele cukorral és a tejjel megfőzzük, majd kihűtjük. A puha vajat a maradék cukorral (kb. 4-5 ek) habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal is összedolgozzuk. Végül két darab banánt péppé törve (éppen úgy, mint ahogyan a kisbabánknak készítettük 🙂 ) és az egy teáskanál citromlevet is hozzákeverjük. A piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot megöntözzük a limonádéval és a krém felét rásimítjuk. A másik két banánt felkarikázzuk, felével kirakjuk a krém tetejét, és a tészta másik felével beborítjuk. A tetejére kenjük a maradék banános krémet, majd pirított, szeletelt mandulával és a megmaradt banán karikákkal díszítjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhető legyen. Aki szereti, még tejszínhabbal fokozhatja az ízhatást, de szerintem anélkül is isteni finom, nekem nem hiányzott róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.