Almatorta sárgabarack lekvárral

ekkor

 

 

 

Az alma egy olyan gyümölcs, amelyet egész évben felhasználhatunk. Almás pitébe, más sütikbe, vagy akár tortába is. Ehhez az almatortához nincs szükség semmi extra hozzávalóra, szinte biztos, hogy mindent megtalálsz hozzá otthon is. A kardamom kivétel, ezt nekem sem sikerült beszereznem, de nélküle is nagyon ízlett nekünk.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 2 ek hideg víz

Az almapüréhez:

  • 3 db alma
  • 3 ek cukor
  • 2 ek víz
  • 2 ek baraclekvár
  • őrölt kardamom ízlés szerint (opcionális)

A tetejére:

  • 2 db alma
  • 1 fél citrom leve
  • 3 ek baracklekvár

 

 

 

Elkészítés:

A tésztához összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a vizet és egy kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Kezünkkel összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tésztát. Ezután két fólia között egy sodrófával kinyújtjuk. Egy 24 centiméteres tortaformába helyezzük úgy, hogy a tészta peremét kezünkkel körben kicsit kiemeljük.  Ezután egy jó félórára a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük az almapürét: az almákat meghámozzuk, lereszeljük, egy nagy lyukú reszelőn. A többi hozzávalóval együtt egy lábasba tesszük és fedő alatt 15 percig pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, hogy a leve elpárologjon és pár perc alatt krémesre főzzük.  Hűlni hagyjuk.
A torta tetejére kerülő almákat szintén meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A frissen facsart citromlével meglocsoljuk.

A lehűtött tésztára rákenjük az almapépet. Erre rakjuk szépen sorba az almaszeleteket.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 45-50 perc alatt készre sütjük a tortát.

A baracklekvárt 2 evőkanál vízzel felmelegítjük és szépen a torta tetejére kenjük. Várunk néhány órát, majd a tortaformából kivesszük és szeletelve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.