Skip to content

Zserbó

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A zserbó talán az egyik legnépszerűbb sütemény és akár hungarikum is lehetne.
Hogy milyen a klasszikus zserbó? Csokoládé, dió, sárgabarack lekvár kombinációja.  Tésztája többféle módon készülhet, kétféle biztosan ismert: élesztős és sütőporos. Nagymamáink még nem ismerték a sütőport, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az élesztős variáció a hagyományos és eredetihez hasonló. Míg régen házi zsírral készült a sütemény tésztája, addig mára főként margarint használunk. A zserbó tésztáját  rétegezéskor szúrjuk meg villával, mert így lesz szellős a sütemény és a tészta tökéletesen át tud majd sülni. A töltelékben rejlik a zserbó titka, miszerint gazdagon kell megtölteni. Nevét a megalkotójáról, Emile Gerbeaudról kapta az 1900-as években. Nem csak finom sütiket, hanem csokoládét is kezdett készíteni, majd idővel átvette a pesti akkori Gizella, ma Vörösmarty téren álló Kugler cukrászdát, amely azóta is a „Zserbó” néven, a város egyik híres nevezetessége.



Hozzávalók 6 főre: ( tepsi méret: 30×40 ) 

A tésztához:

  • 90 dkg finomliszt
  • 45 dkg margarin
  • 1 dkg  só
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
  • 4 g sütőpor
  • 4 db tojás
  • 1,5 dl tej

A töltelékhez:

  • 55 dkg darált dió
  • 45 dkg cukor
  • 85 dkg házi sárgabarack lekvár

A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor

 

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát: az élesztő kivételével a többi hozzávalót belerakjuk a gépbe vagy a keverőtálba. Amikor már eldolgozta vagy összegyúrtuk, akkor belemorzsoljuk az élesztőt is és készre gyúrjuk.  ( Nem kell felfuttatni! ) Hat felé elosztjuk, hat egyforma gombócot mérünk ki belőle, majd a hűtőbe rakjuk egy fél órára.

Ez idő alatt a töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük, majd öt egyenlő részre elosztjuk.

Lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztát és egy vajjal kikent, lisztezett gáztepsibe helyezzük. A töltelék egyötöd részét rákenjük a nyers tésztára. Kinyújtjuk a második tésztát is és ráhelyezzük óvatosan. Szintén megkenjük a töltelékkel. Az utolsó lapot is ráhelyezzük, viszont erre már nem rakunk tölteléket.

180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Egy sütőpapírt tettem a tetejére és nehezéket, hogy sima legyen a felülete.

Elkészítjük a csoki mázat: a csokoládét egy tálba apróra tördeljük. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a csokira. Alaposan elkeverjük. A kihűlt sütemény tetejét a csokimázzal bevonjuk. Ha van lehetőségünk, akkor egy fésűs kártyával díszítjük. Hideg helyen pihentetjük, hogy a máz megkössön a tetején.

Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük