A zserbó talán az egyik legnépszerűbb sütemény és akár hungarikum is lehetne.
Hogy milyen a klasszikus zserbó? Csokoládé, dió, sárgabarack lekvár kombinációja. Tésztája többféle módon készülhet, kétféle biztosan ismert: élesztős és sütőporos. Nagymamáink még nem ismerték a sütőport, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az élesztős variáció a hagyományos és eredetihez hasonló. Míg régen házi zsírral készült a sütemény tésztája, addig mára főként margarint használunk. A zserbó tésztáját rétegezéskor szúrjuk meg villával, mert így lesz szellős a sütemény és a tészta tökéletesen át tud majd sülni. A töltelékben rejlik a zserbó titka, miszerint gazdagon kell megtölteni. Nevét a megalkotójáról, Emile Gerbeaudról kapta az 1900-as években. Nem csak finom sütiket, hanem csokoládét is kezdett készíteni, majd idővel átvette a pesti akkori Gizella, ma Vörösmarty téren álló Kugler cukrászdát, amely azóta is a „Zserbó” néven, a város egyik híres nevezetessége.
Hozzávalók 6 főre: ( tepsi méret: 30×40 )
A tésztához:
- 90 dkg finomliszt
- 45 dkg margarin
- 1 dkg só
- 15 dkg cukor
- 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
- 4 g sütőpor
- 4 db tojás
- 1,5 dl tej
A töltelékhez:
- 55 dkg darált dió
- 45 dkg cukor
- 85 dkg házi sárgabarack lekvár
A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát: az élesztő kivételével a többi hozzávalót belerakjuk a gépbe vagy a keverőtálba. Amikor már eldolgozta vagy összegyúrtuk, akkor belemorzsoljuk az élesztőt is és készre gyúrjuk. ( Nem kell felfuttatni! ) Hat felé elosztjuk, hat egyforma gombócot mérünk ki belőle, majd a hűtőbe rakjuk egy fél órára.
Ez idő alatt a töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük, majd öt egyenlő részre elosztjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztát és egy vajjal kikent, lisztezett gáztepsibe helyezzük. A töltelék egyötöd részét rákenjük a nyers tésztára. Kinyújtjuk a második tésztát is és ráhelyezzük óvatosan. Szintén megkenjük a töltelékkel. Az utolsó lapot is ráhelyezzük, viszont erre már nem rakunk tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Egy sütőpapírt tettem a tetejére és nehezéket, hogy sima legyen a felülete.
Elkészítjük a csoki mázat: a csokoládét egy tálba apróra tördeljük. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a csokira. Alaposan elkeverjük. A kihűlt sütemény tetejét a csokimázzal bevonjuk. Ha van lehetőségünk, akkor egy fésűs kártyával díszítjük. Hideg helyen pihentetjük, hogy a máz megkössön a tetején.
Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és tálaljuk.