Skip to content

Zsebes karaj krumplipürével és párolt zöldborsóval

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A római tál egy szuper találmány!
Így hát ne habozzatok, kapjátok elő a szekrény mélyéről, áztassátok be néhány órára, nehogy sütés közben elpattanjon. Aztán csak dobáljátok, vagy rétegezzétek bele a húsokat, tetszőleges zöldségekkel együtt. Fűszerezzétek alaposan és tegyétek a hideg sütőbe, kapcsoljátok be és több gondotok nincs is rá!
Egy szaftos, ízletes, mennyei étel lesz a jutalmatok 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 1,5 kg csont nélküli karaj egyben
  • 10 dkg szeletelt baconszalonna
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 szál kolbász (kb. 15 dkg)
  • 1 db húsleves kocka
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
A páchoz:
  • 1 dl olaj
  • 3 tk magyaros- vagy sertéssült fűszerkeverék
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors ízlés szerint

 



Elkészítés:

A megtisztított karajt egy-másfél centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon! (Én egyszerűen megoldottam, a hentesemet megkértem és profin elvégezte helyettem :)) Az olajból és a fűszerekből (magyaros fűszerkeverék, ételízesítő, pirospaprika, só, bors) pácot készítünk. A húst mindenütt jól bekenegetjük vele, a zsebecskéket is, majd becsavarjuk egy alufóliába és légmentesen lezárjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap a zsebecskékbe, vastag szelet sajtot, baconszalonnát, kolbászkarikákat, és vöröshagyma szeleteket rakunk.

 

 

Majd az egészet beletesszük egy előzőleg hideg vízbe áztatott római tálba (cserépedénybe). A tetejét még csíkokra vágott kaliforniai paprikával kirakjuk és aláöntünk egy deciliter vizet, amelyben feloldottunk egy húsleves kockát és a száraz fehérbort.

 

 

Hideg sütőbe tesszük, folyamatosan emeljük a hőfokot, és kb. 180 fokon 2 órán keresztül sütjük. Ezután ellenőrizzük, ha a hús puha, akkor levesszük a tál tetejét és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

A sütőből kivéve várunk, hogy langyosra hűljön. Ami levet engedett a sütés alatt, nehogy kiöntsétek! Szuper pecsenyeszaft készül belőle: egy edénybe merőkanállal kiszedjük a sütés során keletkezett szaftot, majd kissé felforraljuk és egy kevés ételsűrítővel néhány perc alatt összefőzzük. Ezután egy deszkán, ferdén felszeleteljük a sülthúst, és az imént elkészített isteni finom pecsenyeszafttal meglocsolva tálaljuk.
Krumplipürét és párolt zöldborsót készítettem hozzá.
Mennyei vasárnapi ebéd, higgyetek nekem! 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük