A spárga a zöldségek királya! A mai napig ünnepi és különleges étel, pedig szezonban jó áron is hozzájuthatunk. Nagyon egészséges, finom és nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel. Nálunk igazi szezonja körülbelül egy hónapon át tart, május első felétől, június első feléig. A növény megvastagodott, zsenge hajtásai kerülnek a tányérokra, ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának.
Sokáig nem kóstoltam, de azóta szívesen készítem például ezt a változatot, amit mi köretként fogyasztottunk:
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg zöldspárga
- 3-4 ek olivaolaj
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2 ek parmezán sajt
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A spárgát megmossuk, az alsó 1-2 cm-t levágjuk, a maradék szár alsó harmadát pedig meghámozzuk Ezután a spárgákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával és parmezán sajttal, valamint az olivaolajjal meglocsoljuk. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük. Fogyasztható előételként, vagy bármilyen sült mellé köretként tálalható.