Skip to content

Zöldségleves sajtgaluskával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egy zöldségleves akkor jó, ha minél többféle alapanyagból áll össze!
Könnyű és tápláló fogás. Szaladj el a zöldségeshez és vegyél meg mindenféle zöldséget, amit szeretsz, és amit egy leveshez el tudsz képzelni, főzd össze őket, a végén a tejföl-tejszín keverék na és a lényeg a sajtgaluska! Isteni és különlegessé teszi a sajtgaluska, az önmagában is fenséges levesünket.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 10-20 dkg kelkáposzta
  • 10-15 dkg kelbimbó
  • 0,5 – 1 dl olaj
  • 3 db zöldségleveskocka
  • 1 tk pirosarany csemege
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
Sajtgaluskához:
  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 dl forró tej
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 ek vaj
  • 3 ek liszt
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint

 



Elkészítés:

Először is elkészítjük a sajtgaluskát: a forró tejet a kenyérre öntjük és kb. 10 percig állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. A beáztatott kenyeret kicsavarjuk és összekeverjük a hagymával, a reszelt sajttal, a tojással és a fűszerekkel: sóval, borssal, szerecsendióval. Összegyúrjuk és a lisztet is beledolgozzuk. (A tészta állaga kemény, galuskatészta legyen!)
A leves elkészítése: a répákat karikára, a zellert és a hagymát kockára vágjuk. A kelkáposztának a torzsát kivágjuk és a vékony laskára szeleteljük. A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, ezután kb. 2 dl vizet hozzáadva félpuhára pároljuk benne a zellert és a répákat (kb. 15 perc). Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, belekeverjük a paradicsompürét és a paprikakrémet. Fűszerezzük a levest ízlés szerint: sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával. Forráskor hozzáadjuk a kelbimbót, 5 perc után a galuskát is beleszaggatjuk (két kanál segítségével). Majd beletesszük a kelkáposztát is. 5-10 percig főzzük még. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel és egy kanállal teszünk hozzá a forró levesből, majd a forrásban lévő leveshez öntjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük