A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, amelyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. Nagyszerű alternatívája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós a bulgur, amit neveznek búzatöretnek is. Nagyon jó köret, de készülhet belőle saláta is, akár sok zöldséggel. Én ezt készítettem:
Hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg bulgur
- kb. 4 dl víz
- 1 ek citromlé
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 1 cs petrezselyemzöld
- 1 doboz (200 g) zsenge zöldborsó bébirépával
- só-, bors ízlés szerint
- 3 ek olivaolaj
Elkészítés:
A szűrőn átmosott bulgurt felöntjük körülbelül 4 dl forrásban lévő vízzel és körülbelül 45 percig lefedve állni hagyjuk, amíg megszívja magát és megpuhul. (A puhulás ideje nehezen megállapítható, esetenként jóval több is lehet. A puhulás teljes időtartama alatt a víznek forrónak kell maradnia.)
Közben kis kockákra vágjuk a paradicsomot. A lilahagymát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A sűrített paradicsomot elkeverjük az olivaolajjal és a citromlével, majd a megpuhult bulgurhoz keverjük. Az előkészített zöldségeket, a leszűrt bébirépát borsóval szintén a bulgurhoz adjuk. Sóval, borssal ízlés szerint meghintjük. Tálalhatjuk salátaként vagy köretként is.
Nálam a Sült darált hússal töltött tojás körete volt.