Zöldborsó idényben kihagyhatatlan fogás. De én elfogult vagyok, mert gyerekkorom óta a zöldborsó a kedvenc zöldségem.
A tokányról köztudott, hogy a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már jó ideje használja a magyar konyha. Én a gyermekem miatt készítem ezt az ételt csirkemellből, viszont isteni finom marha- vagy sertéshúsból is. Ajánlom nektek így is kipróbálni!
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 80 dkg zöldborsó
- 15 dkg bacon szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 ek paradicsom püré
- 2 ek majoranna
- só-, bors ízlés szerint
- 2 ek olaj
- 1 dl tejszín
- 1 tk étkezési keményítő
Elkészítés:
A megtisztított húst alaposan megmossuk és csíkokra vágjuk. A szalonnát kockázzuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és kissé megdinszteljük. A csirkemellet hozzákeverjük és fehéredésig pirítjuk. Ízestjük sóval, borssal ízlés szerint. Megszórjuk a majorannával, majd a zúzott fokhagymát és a paradicsom pürét is az ételhez adjuk. Hozzáöntjük a bort és egy kevés vizet. Fedő alatt félig puhára főzzük körülbelül 15 perc alatt. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és puhára főzzük. A tejszínhez keverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele az ételt.
Most tésztával tálaltam, de galuskával vagy rizzsel is ajánlom.