A piacokon megérkezett végre a tavaszi zsenge zöldborsó. Imádom! Leves, főzelék, köret, stb. most jöhet minden, ami borsó. A főzelék színén látni, igen, én pirospaprikát is teszek bele, néha „fehéren” készítem, nálunk mindkét változat kedvelt.
Hozzávalók (4 főre):
- 1-1,5 kg zöldborsó (kifejtve)
- 3 ek liszt
- kb. 4 ek olaj
- 2 dl tej
- só-, ételízesít-ő, cukor ízlés szerint
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:
Két evőkanál olajon a borsót dinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi főzeléket szeretnénk főzni (vigyázat, nem leves). Ízesítjük sóval, ételízesítővel, cukorral ízlés szerint. Puhára főzzük a borsót, közben elkészítjük a rántást: a maradék két evőkanál olajon, két evőkanál liszttel. A tűzről félrehúzva ebbe tesszük a pirospaprikát, majd tejjel öntjük fel. Végül a forrásban levő borsóhoz adjuk a rántást, és állandó keverés mellett, pár perc alatt besűrítjük vele. Friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Én jelenleg grillkolbásszal tálaltam.
Tipp: maradék pörkölt, vagy sült hússal is finom. Tükörtojással és sült virslivel is párosíthatjuk.